НОВИНИ

Френски рибари блокираха Ламанша

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
18:24, 26.11.2021
Чете се за: 02:52 мин.
По света
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Франция реагира гневно на британския призив да приема обратно мигранти, достигнали до Острова. Париж оттегли поканата си към британския вътрешен министър Прити Пател за участие на международна среща в неделя в Кале. Разговорите с участието на Европейската комисия са посветени на мерки след трагичната гибел на 27 мигранти в Ламанша. Ескалира и напрежението между Лондон и Париж по риболовните лицензи. Френски рибари блокираха предупредително пристанища и трафика на стоки през Евротунела.

В гневна реакция френският президент Макрон обяви за "несериозно" искането на британския премиер Джонсън в Туитър за връщане на мигранти на континента. Елисейският дворец обвини Борис Джонсън, че публично заема различни позиции от изразените насаме пред френския държавен глава.

"Даунинг стрийт" изложи в Туитър пет стъпки срещу нови трагедии в Ламанша като общи сухопътни и морски патрули, инсталиране на сензори и радари и споразумение за реадмисия.

Изненадан съм от несериозни методи. Не общуваме като лидери по тези въпроси чрез Туитър и с открити писма. Ние не сме хора, които бият тревога, хайде хайде. Така че, министрите ще работят сериозно за решаване на сериозен проблем със сериозни хора, каза Еманюел Макрон, президент на Франция.

"Даунинг стрийт" заяви, че приема мигрантския въпрос изключително сериозно и призова Париж да поднови поканата си за неделя. Тогава в Кале Белгия, Франция, Нидерландия, Германия и Европейската комисия ще обсъждат мерки срещу трафика на хора.

Френско-британските отношения се обтягат допълнително и от риболовните спорове след Брекзит.

Френски рибари днес блокираха за час и половина пристанището на Кале и товарния трафик през Евротунела под Ламанша. Недоволството е срещу отказите на Лондон и остров Джърси да издават достатъчно лицензи за улов в британски териториални води.

Показваме на британската страна, че като рибари сме единни. Не искаме война, искаме да живеем заедно, заяви Паскал Льоклерк, браншови лидер.

Британската страна се оправдава с подавани неизрядни документи. Френските рибари заплашват с нови действия, включително срещу британския внос.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Минимален успех за Черно море в двубоя с Берое
Минимален успех за Черно море в двубоя с Берое
Напрежение и арест на протеста срещу насилието над жени в София
Напрежение и арест на протеста срещу насилието над жени в София