НОВИНИ

Престъпление и сериозно наказание

В света на спорта особено след масовата му и световна комерсиализация често има случаи на прочути атлети, които се отклоняват от правия път и плащат доста висока цена за делата си

нюкасъл привлече сандро тонали милан
Снимка: БТА
bnt avatar logo
от БНТ
17:05, 19.10.2023
Чете се за: 06:37 мин.
Спорт
Слушай новината

Темата за вината и справедливото наказание за дадено провинение е стара като света. Колко и какви точно би трябвало да бъдат последствията за дадено престъпление? Как се доказва вината? Предумишлено или не са извършени злодеянията от човека, който е сгрешил?

Разбира се, в света на спорта особено след масовата му и световна комерсиализация често има случаи на прочути атлети, които се отклоняват от правия път и плащат доста висока цена за делата си. Ето - да речем Камила Валиева. Около руската фигуристка се шумеше дълго по време на Зимните олимпийски игри в Пекин в началото на 2022 заради употребата на забранен препарат, който беше открит в нейна проба. От Световната антидопингова агенция веднага поискаха наказание, възлизащо на 4 години за младата рускиня, а Международният кънки съюз се присъедини към воплите за строга санкция.

В последните дни големият скандал и хипотетично огромно наказание са свързани с италианските футболисти, чиито имена бяха замесени с нелегални залагания на различни спортни събития. Нещо повече - Сандро Тонали - за когото съм ви разказвал в миналото, призна в опит да смекчи обстоятелствата и да редуцира поне малко наказанието си, че е залагал средства на мачове на "Милан", докато той самият е бил част от отбора на "росонерите". Постъпка, която няма как да бъде толерирана и е строга забранена от всякакви вътрешноклубни правила и разпоредби на УЕФА. От новия клуб на италианеца - Нюкасъл - също потвърдиха, че разследването срещу халфа започва. Ако бъде признат за виновен, то той може да получи болезнено дълго за кариерата си наказание до 3 години лишаване от състезателни права. Сами разбирате, че при подобно развитие на сагата, Тонали най-вероятно ще се прости с надеждите и амбициите си, да остави трайно футболно наследство след себе си. Но дали това е единственият случай на известен спортист с подобна огромна санкция? Далеч, далеч не. И сега ще ви представя още няколко примера с изключително популярни имена, които страдат заради различни постъпки.

Мохамед Али - боксовата легенда отказва да се присъедини към армията на Съединените щати за войната във Виетнам, защото заявява, че религията не му позволява да се замесва в подобни конфликти. Най-общо казано - гражданските възгледи и позиция на Касиус Клей противоречат на външната политика на Щатите. Осъден е на 5 години затвор, по време на които той все пак не стои зад решетките заради мъчителен процес на обжалване. В крайна сметка през 1971 г. той успява да спечели делото, но вече е прекарал 4 лета извън ринга. Има интересна история, според която в пункта за набор на войници Али преминава медицински преглед, но не успява да се справи с изпита за интелигентност и се проваля, като постига само 78 точки от необходими поне 92. Комисията заподозряла, че боксьорът симулира и нарочно отговаря грешно, но при повторния изпит след няколко седмици резултатът бил относително сходен. Както Мохамед Али казва по-късно: "Аз съм най-великият, не най-умният".

Джъстин Гатлин - През 2006 г. Гатлин вече е придобил световна слава като един от най-добрите спринтьори в леката атлетика. До онзи момент вече има златно, сребърно и бронзово олимпийско отличие от Атина. През същата 2006 г. обаче той дава положителна проба за допинг и повишени нива на тестостерон. Веднага му е наложено наказание от 4 години спиране на състезателни права. Това обаче не сломява американеца, който търпеливо изчаква изтичането на присъдата си и се завръща на пистата в отлична форма през 2010 г. Ако питате какво значи "отлична" - Гатлин печели бронзов медал на 100 метра на Олимпийските игри в Лондон през 2012 г., минават четири години и Джъстин пак е в призовата тройка в същата дисциплина в Рио де Жанейро, само че този път медалът е дори още по-благороден - сребро. През 2017 г. става световен шампион на 100 метра. Завръщане като за световно!

Ланс Армстронг - Вероятно най-известната личност в света на колоезденето. Американецът печели невероятните седем поредни пъти най-тежкото изпитание - Тур дьо Франс - в периода между 1999 г. и 2005 г. За негово огромно нещастие обаче - Армстронг се прощава по-късно с всичките си седем титли от Обиколката на Франция, защото е доказано, че е използвал стимуланти по време на цялата си кариера. Разделя се задочно и с бронза си от Олимпийските игри в Сидни през 2000 г. Отгоре на всичко му е забранено да участва във всякакви колоездачни състезания до живот. Така че Сандро Тонали може да бъде относително спокоен - има и по-тежки случаи.

Автор: Стефан Георгиев

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
От Тел Авив: Риши Сунак приветства допускането на хуманитарна помощ в Газа
От Тел Авив: Риши Сунак приветства допускането на хуманитарна помощ в Газа
Срещу 2500 лева задържаният кандидат за кмет на Дупница излиза от ареста
Срещу 2500 лева задържаният кандидат за кмет на Дупница излиза от ареста