НОВИНИ

Превалявания от дъжд се очакват довечера

bnt avatar logo
от БНТ
12:42, 27.02.2021
Чете се за: 03:35 мин.
У нас
Слушай новината

Със слънчево и необичайно топло време започна деня в повечето райони от страната. През втората половина обаче, от север облачността ще се увеличава и вплътнява и вечерта на места в североизточната половина от страната, включително и по Черноморието, ще превали дъжд.

Вятърът ще се ориентира от северозапад, в Източна България - от североизток, ще бъде временно силен, и с него ще започне да нахлува по-студен въздух. Въпреки това и днес ще се задържи все още много по-топло от средното за края на февруари с максимални температури между 15° и 20°.

През нощта в по-голямата част от страната облачността вече ще е значителна, в Централна и Източна България ще има валежи от дъжд, на отделни места в Предбалкана и североизточните райони ще е примесен със сняг. Минималните температури ще са между минус 2° и 3°, в София около нулата.

Максималните ще се понижат чувствително и ще са между 8° и 13°. И през деня в повечето райони ще преобладава облачно време. На отделни места в Източна България ще превалява дъжд, преди обяд примесен със сняг. В западните райони от страната облачността ще е разкъсана. Вятърът ще е слаб до умерен от север-северозапад.

Много ветровито ще бъде в планините с умерен, временно силен северозападен вятър, с който ще продължи да нахлува по-студен въздух и температурите по най-високите върхове вече ще са близки до обичайните около минус 6-7°.

В планинските курорти от минус 3° на Алеко до 2° в Банско. В масивите от Централна и Източна България облачността ще е значителна, а в Рила и Пирин - променлива. На много места в Стара планина и Родопите ще има валежи от сняг. Опасността от лавини извън обработените ски писти в курортите остава голяма.

Предимно облачно ще бъде и в източните райони на Балканите, на места в валежи от дъжд и сняг. Дъжд ще вали също и в Гърция, а в останалата част от полуострова ще е преобладава слънчево време.

Слънчево ще бъде също за пореден ден в Западна и Централна Европа, както и в Италия и в повечето райони от Пиринейския полуостров. Дъжд ще превали само на отделни места в Испания. В Източна Европа ще бъде облачно, със слаби валежи предимно от сняг.

У нас, с предстоящото застудяване, температурите през новата седмица ще се доближат до обичайните за сезона. В понеделник главно в североизточната половина от страната ще превали дъжд, в планините и планинските райони - слаб сняг. Във вторник облачността ще се задържи значителна, но вечерта ще започне да намалява и на 3 март ще преобладава слънчево време, а дневните температури ще се повишат и на места ще достигнат 17°. Сутрешните обаче в повечето райони ще са между минус 4° и 1°. В четвъртък ще бъде предимно слънчево, със сутрешни мъгли на места в Източна България и по поречието на Дунав. Дневните температури още малко ще се повишат, сутрешните ще са почти без промяна.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
5-годишно дете погълна сода каустик, борят се за живота му
5-годишно дете погълна сода каустик, борят се за живота му
Алберт Попов отпадна в първия манш за СК в Банско
Алберт Попов отпадна в първия манш за СК в Банско