НОВИНИ

Опера на Нино Рота за първи път пред българска публика

Миглена Стойчева
от Миглена Стойчева
12:28, 27.02.2021
Чете се за: 02:35 мин.
Още
Слушай новината

Интересен съвместен проект събира в партньорство Държавна опера Стара Загора и Държавната музикална академия. Двете музикални институции показват за първи път пред българската публика непознатото лице на Нино Рота - това на оперен композитор. Главните роли в операта "Двамата свенливци" са поверени на най-добрите студенти от III-ти курс, от класа по актьорско майсторство на режисьора Огнян Драганов.

Огнян Драганов нарочно търсел за своите студенти непозната партитура, за да ги провокира да работят сами

Лично според мен, работата по едно непознато заглавие ги дисциплинира и ги приучава да работят като професионални артисти, смята режисьорът.

"Двамата свенливци" представя Нино Рота като композитор, който владее до съвършенство всички елементи на голямата италианска опера.

Нино Рота използва теми, лайт теми за всеки един от главните герои Това е типично за зрялата опера вече от края на 19 и началото на 20 век. В това отношение, Нино Рота е пряк наследник на италианските традиции и според мен се е справил майсторски с композирането на нещо толкова малко и сбито, в което всъщност са представени всички елементи на операта, обяснява диригентът Мирослав Георгиев.

За всеки един от младите певци, участващи в проекта, партитурата на Нино Рота е голяма школа.

Тази партия не е чак толкова проста, защото няма такава стандартна белкантова мелодия или мелодия на Верди, с която всички сме свикнали. Тя се развива по много интересен начин, има някакви интересни ходове, някакви много странни мелодии, които, когато ги чуваш за първи път просто не знаеш как да ги научиш, обяснява Анастасия Антухова.

Освен музикални предизвикателства проектът "Двамата свенливци" дава на младите артисти и друго ценно нещо, професионалната дисциплина, без която никой от тях не би намерил място на голямата оперна сцена.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Алберт Попов отпадна в първия манш за СК в Банско
Алберт Попов отпадна в първия манш за СК в Банско
Ситуацията на "Кулата" е усложнена, продължават антигенните тестове
Ситуацията на "Кулата" е усложнена, продължават антигенните тестове