НОВИНИ

Превозвачи: Катастрофиралият бус с 5 жертви е извършвал нерегламентиран превоз

bnt avatar logo
от БНТ
19:51, 09.07.2023
Чете се за: 03:45 мин.
Сигурност и правосъдие
Слушай новината

Шофьорът на микробуса, причинил катастрофата край Видин, е от благоевградското село Баня. Според негови колеги той е превозвал нерегламентирано пътници.

Шофьорът и съпругата му, които загинаха в катастрофата, са от разложкото село Баня. Екипът ни научи, че те са пътували всяка седмица до Германия и до други страни от Европейския съюз със собствен микробус и тъй като автомобилът е с 8+1 места, не изисква лиценз за превоз на пътници. Мъжът и жената обаче не са единствените, които са се занимавали с незаконния бизнес. Според наши източници много шофьори от Разлог, Банско и Гоце Делчев превозват нерегламентирано пътници в чужбина, а курсът обявяват като „споделено пътуване“, за да не подлежат на контрол.

Всяка седмица шофьорът на микробуса и съпругата му превозвали нерегламентирано пътници от България до Западна Европа, разказва Емил Тодоров. Цената варирала от 130 до 200 евро на човек.

Емил Тодоров, собственик на транспортна фирма в Благоевград: "Пътуват си нелегално, возят си пътници, возят си багажи, дърпат си кола без фактури, без документи, без лицензи, без да спазват почивки, без да спазват регламент. Законът много лесно се прескача – като се качат в буса, хората се предупреждават, че ако има проверка, казваме, че сме приятели, споделено пътуване, и всичко е ок, няма проблеми."

Така незаконният обществен превоз на пътници минава като „споделено пътуване“, при което не се издава касова бележка и не може да бъде доказано, че е с икономическа облага. А обявите се пускат предимно в социалните мрежи.

"Просто на никой не му се занимава с тях. Аз лично съм пускал жалби до ДАИ няколко пъти, така и нищо не се отразява", каза Христо Ангелова, превозвач в Разлог.

"Ако имаше контрол, този бус нямаше да тръгне, този нямаше да съществува като бус, нямаше да съществува като превозвач. С такива микробуси хиляди хора пътуват всяка седмица за чужбина", заяви Емил Тодоров.

Най-често зад волана без регистрация като превозвачи сядат шофьори с категория B, които нямат необходимия опит на професионалните превозвачи.

"Те много често карат бързо, не спят, и всичко това нещо влияе на човешкия организъм", поясни Емил Тодоров.

"Преди една седмица с един такъв микробус, който от Разлог пътува за Гърция, те пътуват без застраховки, без нищо, и на жената, която пътуваше в този микробус ѝ стана лошо, падна на земята, и те не знаят какво да направят", каза Христо Ангелов.

Въпреки че нерегламентираният превоз на пътници крие много рискове, той е предпочитан заради опцията превоз от адрес до адрес.

Автор: Аксения Ангелова

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Над 12 часа продължи акцията за спасяването на пострадала жена в Пирин
Над 12 часа продължи акцията за спасяването на пострадала жена в Пирин
Машинист пострада от хвърлен камък по влак
Машинист пострада от хвърлен камък по влак