НОВИНИ

През погледа на БНТ: Световното в Катар - критикувано, различно и пълно с изненади

Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
21:21, 18.12.2022
Чете се за: 04:20 мин.
По света
Слушай новината

Двадесет и второто Световно първенство по футбол в Катар вече е в историята. Но то ще се запомни с няколко прецедента и с няколко скандала.

Да се гледа на Световното първенство като на спортно събитие е грешно. Мондиалът е социален феномен. В рамките на 4 седмици целият свят се вълнуваше от страстите, проблемите, успехите и провалите в Катар. Българската национална телевизия беше вашият футболен пътеводител в последния месец и ви помогна да сте част от еуфорията.

Световно първенство като никое друго. За първия път през зимата. За първи път в Близкия изток. За първи път в толкова компактна територия. Феновете можеха да посетят повече от един мач на ден, което беше немислимо преди Мондиала в Катар. За справка – след 4 години шампионатът ще се разпростре в три държави – Съединените щати, Мексико и Канада – в 16 града на 16 стадиона. Сега 64-те мача се изиграха на два пъти по-малко стадиони – 8.

Катар беше подложен на убийствени критики. Западният свят обяви бойкот на турнира заради погазването на човешките права, неравенство между половете, враждебно настроение към различната сексуална ориентация, експлоатацията на труда. И това се отрази на посещаемостта и обстановката в Катар. Безусловно.

През погледа на феновете: След забраната за алкохол - колко струват храната и напитките в Катар?

Първенството загуби от колорита си, а пъстротата беше създадена най-вече от емоционалните и екзалтираните до краен предел аржентинци, бразилци, мексиканци, представители на арабския свят. Забраната за продажба на алкохол сведе до минимум сблъсъците и разприте между отделни групи запалянковци и за разлика от други шампионати сега проблеми за полицията нямаше.

Феновете, които станаха световноизвестни на Световното в Катар

Мондиалът ще се запомни с прелестни изпълнения, за които и най-изтънчените естети ще си спомнят след време. Изгряха нови звезди, родиха се нови герои – Софиян Амрабат от Мароко, Джуд Белингам от Англия, Гави от Испания, който стана най-младият голмайстор на световни първенства след Пеле през 1958 г.

Изненадите следваха една след друга – Саудитска Арабия надви Аржентина, Япония сломи и Испания, и Германия, Мароко спечели симпатиите на всички, ставайки първата африканска страна, стигнала до полуфиналите на световно първенство по футбол. Разочарованията също не отсъстваха – надали привържениците на Германия, Бразилия, Испания, Белгия и Дания ще искат да си спомнят за този турнир. Катар беше чудесен домакин в организационен план, но стана най-слабата страна, приела шампионат в чисто футболен аспект.

А настроението... то беше велико. Какъвто е и футболът.

Снимки: БГНЕС

БНТ ви показа всеки съществен миг. В студийните ни програми гостуваха бележити футболни личности от близкото ни минало, а съдържанието и анализите предизвикаха одобрението и похвалите на аудиторията.

Qatar 2022 - Световното зад кадър: Футболни емоции от Мондиала през погледа на Стефан и Бюлент

Световното първенство в Катар за пореден път доказа, че футболът е най-великата игра, а за всички нас беше огромно удоволствие да изживеем турнира заедно с вас – преданите зрители на БНТ. Благодарим ви!

Автор: Стефан Георгиев

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Треньорът на Аржентина: Преживяхме какво ли не, но отборът ни успя да отговори на всичко
Треньорът на Аржентина: Преживяхме какво ли не, но отборът ни успя да отговори на всичко
Отборът на Везенков спечели "Мача на звездите" в Гърция, българинът грабна приза MVP
Отборът на Везенков спечели "Мача на звездите" в Гърция, българинът грабна приза MVP