НОВИНИ

Зеленски обяви инициатива за свикване на Световна среща за мир

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
18:09, 18.12.2022
Чете се за: 04:15 мин.
По света
Снимка: Архив/БГНЕС
Слушай новината

Войната в Украйна - ден 298-и - руснаците се готвят за улични боеве в Мелитопол, твърди украинският кмет на града. За най-малко трима ранени съобщава Киев след обстрел на Херсон. А Москва твърди, че при украинска атака в Белгородска област е загинал най-малко един човек, има и ранени.

За жителите на Бахмут експлозиите и артилерийският огън вече са ежедневие. Халина идва от другия край на града, за да търси лекарства.

"И една нещастна аптека. Намерих я, но цените са кошмарни. С нашите пенсии е невъзможно... Не знам какво се случва и с дома ми", казва Халина, жител на Бахмут.

Преди войната тук са живели повече от 80 хиляди души, градът е бил известен с пенливото си вино и с намиращата се солна мина. Сега е поредното бойно поле, на което позициите на руснаци и украинци почти не се променят - с дни. Бахмут няма голямо стратегическо значение, но победа тук е необходима на руснаците, особено след поредицата загуби, казват анализатори. Според последните данни на британското разузнаване, Москва ще изпрати музиканти на фронтовата линия, за да повдигне бойния дух на войската.

Топлоподаването в Киев е възстановено след петъчната масирана руска атака срещу енергийната инфраструктура на украинската столица. На един от площадите в града, потънал в мрак, заради липсата на ток, свети "Елхата на непобедимостта". Тази година тя е изкуствена. Блести благодарение на генератор. А украинците не губят надежда.

"Ще танцуваме около елхата вкъщи - както винаги. Ще запалим свещи. Какво друго да направим? Няма да ни погребат в тъмнина! Всичко ще бъде наред!", коментира Алла, жител на Киев.

Руският военен министър Сергей Шойгу инспектира военни, ангажирани със "специалната военна операция в Украйна", се казва в съобщение на министерството на отбраната. Шойгу е говорил с военни на фронта и от командните центрове в района сраженията, се казва още в информацията, но без да се посочва кога и дали министърът е посетил Украйна.

Междувременно Дядо Мраз посети руски войници в граничната с Украйна, Белгородска област и ги зарадва с... мандарини.

Украинският президент Зеленски е поискал да говори преди финала на Световното първенство по футбол, но от ФИФА са му отказали, казаха от канцеларията на държавния глава. Обръщението на Зеленски, което беше определено като "апел за мир", беше разпространено в медиите.

"Обявявам инициатива за свикване на Световна среща за формула за мир тази зима. Форум, който да обедини всички нации около каузата за световен мир. Трибуните на стадионите остават празни след мач, след война - градовете остават празни. За това войните трябва да се провалят, и мирът да стане шампион, както е сега в Катар. Световна купа, а не Световна война. Възможно е! Моля Ви, подкрепете Украйна и нашите усилия за възстановяване на мира", заяви Володимир Зеленски, президент на Украйна.

Катар е бил съгласен с излъчването на предварително записаното послание на английски език, твърди Киев. От ФИФА, която направи всичко възможно Мондиалът да не бъде политизиран, все още не са коментирали.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Почина изкуствоведът доц. Ружа Маринска
Почина изкуствоведът доц. Ружа Маринска
Решават във вторник бъдещето на селекционера Лоренцо Мичели
Решават във вторник бъдещето на селекционера Лоренцо Мичели