НОВИНИ

През септември движението под моста на бул. "България" ще бъде пуснато

Карина Караньотова
от Карина Караньотова
11:14, 02.09.2024 (обновена)
Чете се за: 03:52 мин.
У нас
Снимка:
Слушай новината

През септември движението под моста на бул. "България" ще бъде възстановено, съобщи заместник-кметът на София Иван Василев пред журналисти. Той направи проверка на укрепителни дейности. Днес започна изграждането на укрепващото скеле на съоръжението. Целта е да бъде възстановено безопасното преминаване под моста. Той е затворен от май, когато се установи, че основата му е опасна. Оттогава до сега Общината и АПИ спорят кой е собственик на моста и кой трябва да го ремонтира.

"Ясно е, че съоръжението е собственост на държавата, но когато държавата отсъства, СО е тук, грижи се за хората и прави всички необходимо да се грижи за тяхната безопасност. Първо ще пуснем движението под моста, защото подпората, тя не позволява риска, да минават тежкотоварни машини отгоре над самия мост. Подпирането е важно, за да може да пуснем движението под моста, където е проблема със задръстванията за хората от кв. "Бояна", за което се извинявам, както и тези, които се качват на Околовръстния път", заяви Иван Василев, заместник-кмет по строителството, СО.

"В момента сме предприели действия по аварийно подпиране на съоръжението. Работата започна вчера, прави се изкоп, който да осигури възможността за бетонова основа, върху която да стъпи скеле, което да подпре моста. Ще има общо две скелета", обясни технологичния процес заместник-кметът.

Той увери, че Столичната община прави всичко възможно ремонтът да се случи във възможно най-кратки срокове.

По думите му следващата стъпка е да се направи междуведомствена работна група с институции и граждани, за да се прецени как е най-добре да се направи ремонтът на съоръжението.

Василев припомни, че през май по договора за поддръжка, който има Столичната община с Агенцията "Пътна инфраструктура" за съоръжението, общината възложи на инженерите от Университета по архитектура, строителство и геодезия, да направят това обследване, като процесът отне 45 дни.

"Анализът показва, че детелината отдолу и качването на Околовръстния път е по-важният път, който по-често се използва от хората, а за този, който е в посока кв. "Бояна" има алтернативи и не се причиняват задръствания. Приоритетно работим да пуснем движението под моста", подчерта Иван Василев.

Той припомни, че за финансирането на ремонта изпълняващият длъжността главен архитект на Столичната община в края на миналата седмица издаде протокол по Закона за устройство на територията и вкара обекта в аварийност, което дава възможност на Столичната община да подпре съоръжението и да пусне движението. Ясно е, че съоръжението е собственост на държавата, но когато тя отсъства, Столичната община е тук, заяви заместник-кметът. Според него държавата не трябва да абдикира от отговорностите си.

Заради четиримесечното бездействие и забавяне на ремонта от страна и на Столична община, и на АПИ граждани организират тази вечер протест край детелината в 19.00 ч.

Вижте прякото включване на Карина Караньотова

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Жълт и оранжев код за опасни жеги в Румъния
Жълт и оранжев код за опасни жеги в Румъния
Стоян Андонов присъства на откриването на еврошампионата по водна топка за юноши до 19 г.
Стоян Андонов присъства на откриването на еврошампионата по водна топка за юноши до 19 г.