НОВИНИ

Напрежение пред входа на ЦИК: ДПС на Доган и Новото начало на Пеевски спорят кой ще бъде пръв

Жандармерия охранява входа на ЦИК, представителите на двете крила на ДПС бяха помолени да го освободят

Милена Кирова
от Милена Кирова
09:00, 02.09.2024
Чете се за: 03:25 мин.
У нас
Снимка:
Слушай новината

Започва регистрацията на партиите и коалициите за участие в изборите на 27 октомври. Приемането на документи в ЦИК стартира в 9.30 часа и ще продължи до 11 септември. Представители на двете крила на ДПС - и на Доган, и на Пеевски, чакат пред ЦИК, за да са първи.

Жандармерия охранява входа на Централната избирателна комисия. Охранителите помолиха представителите на двете крила на Движението за права и свободи да освободят входа на институцията.

От вчера представителите и на двете крила - подкрепящите почетния председател на Движението Ахмед Доган и подкрепящите Делян Пеевски, пазят ред за подаване на документи за регистрация в ЦИК.

Началото на регистрацията е обявено от 9.30 часа. Младежите на ДПС, симпатизиращи на почетния председател, заявиха, че са тук от вчера сутринта. От ДПС с председател Делян Пеевски заявяват, че са пред ЦИК от петък, за да пазят ред.

От пресцентъра на ДПС с председател Пеевски съобщиха, че са поддали електронно заявление минути след полунощ, като в съобщението, което беше разпространено до медиите се казваше, че Новото начало вече е факт, че ДПС - Пеевски са модерни и иновативни и завършваше с любимото изречение на Делян Пеевски, че най-хубавото предстои.

"Колегите от ръководството, които са в сградата на Народното събрание, ще подадат документите пред Централната избирателна комисия за регистрация на ДПС - Ново начало", каза пред журналисти Танер Кабилов, евродепутат от ДПС, подкрепящ Делян Пеевски.

Кабилов коментира, че колегите му народни представители имат допуск и очакват началото на регистрацията, за да подадат документите на ДПС – Ново начало.

"Не съм юрист и не съм специалист в тази тема, има компетентни органи, отговори той на въпрос за подадената онлайн регистрация. Младежите са тук от петък 20.00 часа", каза Кабилов, който настоя, че ДПС – Ново начало ще подадат документи първи, знаково и символично.

Пред ЦИК пристигна и председателят на ДПС Джевдет Чакъров. Той бе посрещнат с възгласи "ДПС". Чакъров заяви пред събралите се членове и симпатизанти, подкрепящи почетния председател Ахмед Доган, че те са първи и ще се регистрират първи за предстоящите избори. След това той се отправи към входа на сградата на Народното събрание откъм бул. "Дондуков".

Снимки: Десислава Кулелиева

От видео, разпространено от пресцентъра на ДПС - Доган, стана ясно, че в сградата на ЦИК има представители и на двете крила на партията. В текста към видеото, описващ кадрите, се казва: "групата на Пеевски е пристигна след народните представители на ДПС с лидер д-р Ахмед Доган за регистрация в ЦИК".

Вижте прякото включване на Милена Кирова

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ПСЖ спечели гостуването си на Лил в Лига 1
ПСЖ спечели гостуването си на Лил в Лига 1
Рома спря победната серия на Ювентус в Серия А
Рома спря победната серия на Ювентус в Серия А