НОВИНИ

Местят над 1300 ученици в Пловдив заради ремонти в две училища

Снимка:
bnt avatar logo
от БНТ , Репортер: Мариела Хубинова
10:49, 02.09.2024
Чете се за: 02:57 мин.
У нас
Слушай новината

Местят над 1300 ученици в Пловдив заради ремонти в две големи училища. Децата от средно училище „Пейо Яворов“ планират да посрещнат първия си учебен ден в близкия до сградата парк. Училищата се обновяват със средства по Плана за възстановяване, а строителните дейности в тях трябва да приключат до края на календарната година.

В двора на ОУ „Екзарх Антим Първи“ кипят усилени строителни дейности. Заради ремонта на 15 септември над 600 деца няма да влязат в своите класни стаи. За неудобството родителите са подготвени от края на миналата учебна година.

"Успяхме да намерим най-близките сгради, в които има свободни класни стаи, по-голямата част – 5-7 клас и 7 паралелки начален етап ще бъдат пребазирани и настанени в СУ „Климент Охридски“. Учебната база е доста уплътнена и това че трябваше да търсим да настаним деца, които са от начален етап на целодневно обучение, малко ни затрудни, но се справихме", каза Донка Щилянова – отдел „Образование“ към община Пловдив.

Част от децата ще трябва да пътуват до район Централен, където се намира Общинският детски комплекс, а други до СУ „Св.Св. Кирил и Методий“.

За разлика от „Екзарх Антим Първи“, където строителните дейности са почти на финала, в СУ „Пейо Крачолов Яворов“ ремонтът е в по-начален етап.

"Процесите са динамични, това са строителни дейности, често излизат и непредвидени ситуации, в които трябва да се реагира своевременно и да бъдат взети положителни решения. Учениците от 5 до 12 клас всички ще бъдат в сградата на СУ Никола Вапцаров, то е в район Северен. 1-4 клас също ще бъдат пребазирани, като там образователните пространства също ще бъдат отново на територията на район Северен, съседно училище, Йовков, ЕЦ Евроалианс", заяви Пламен Стоилов – директор на СУ „Пейо Крачолов Яворов“.

От ръковоството обмислят вариант първият учебен ден да започне в близкия парк, където да се съберат всички възпитаници на училището.

Според предварителните договори ремонтът на двете сгради трябва да завърши най-късно до края на първия учебен срок. Изцяло се подменя ел. инсталацията, санират се, а на покривите щъ бъдат монтирани соларни панели. Ще бъдат изградени и сенници, които да пазят децата от жегата.

Вижте прякото включване на Мариела Хубинова

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ема Наваро детронира миналогодишната шампионка на US Open Коко Гоф
Ема Наваро детронира миналогодишната шампионка на US Open Коко Гоф