НОВИНИ

Президент по неволя: Жена щеше да стане кандидат за държавен глава заради техническа грешка

Тоня Димитрова
от Тоня Димитрова
17:40, 29.03.2024
Чете се за: 02:15 мин.
По света
Слушай новината

В Исландия - жена беше на път да стане кандидат за президент заради объркващи инструкции на уебсайта, на който се събират подписи в подкрепа на претендентите за поста. Процедурата се провежда онлайн за първи път и практиката показва технически грешки, които опорочават процеса.

В търсене на кандидат за президент, след като Гудни Йоханесон обяви, че няма да се кандидатира за нов мандат. В Исландия няма нужда да събереш милиони долари за кампанията си, няма нужда и да си роден в страната. Изискванията са прости - да имаш навършени 35 години, исландско гражданство и да се регистрираш в уебсайт и да събереш 1500 подписа в своя подкрепа. На сайта има бутони с всички регистрирани до момента кандидати, а последният бутон е, за да се номинираш ти самият.

"Просто направих нещо глупаво, както хората често правят и се номинирах сама", разказва Форбьорг Фридриксдотир - кандидатка за президент.

Срокът за събиране на подписи в подкрепа на кандидатите е до 26 април. С напредването на кампанията журналисти от обществената телевизия в Исландия започват да търсят за интервю жената - претендент за кандидат за държавен глава.

"Бях във Виена на път за Йордания и ми се обажда журналист с молба да се представя по телевизията и тогава наистина настъпи изненадата, както за мен, така и за журналиста", допълва тя.

40 души общо са объркали бутона.

"Когато разбрахме, че хората правят грешки, направихме промяна и бутоните за подкрепа и за номинация вече не са един до друг", уточни Астридур Йоханесдотир - председател на Избирателната комисия на Исландия.

"Няма начин да остана в списъка на кандидатите, конкуренцията за другите ще е прекалено голяма", шегува се Форбьорг Фридриксдотир - кандидатка за президент.

53-ма са кандидатите за президент на Исландия. Страната с население малко над 380 000 души ще избере държавен глава на 1 юни.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Парламентът отбеляза членството на България в НАТО
Парламентът отбеляза членството на България в НАТО
Алонсо: Чувствам, че това е правилното място за мен като млад треньор
Алонсо: Чувствам, че това е правилното място за мен като млад треньор