НОВИНИ

Президентът е притеснен, че парламент с ниско обществено доверие посяга към Конституцията

Снимка: БТА
bnt avatar logo
от БНТ
12:21, 10.12.2023
Чете се за: 02:37 мин.
У нас
Слушай новината

Имахме сериозен разговор с президента Вучич преди тази церемония, касаещ българското национално малцинство в Сърбия. За мен като президент този въпрос е от ключово значение. Ще продължат усилията от сръбска страна за модернизация на пътна инфраструктура и за решаването на други проблеми - това коментира пред журналисти държавният глава Румен Радев след церемонията по въвеждането в експлоатация на газовата връзка между България и Сърбия край Ниш.

"Уточнихме и някои разминавания и това, че ние трябва да работим заедно и само това е залогът за нашите икономически успехи и за успешната интеграция на Сърбия. И мога да кажа недоразумение като арестувани книги няма да способстват за този европейски път на Сърбия. Така, че този въпрос имам гаранция от президента Вучич да бъде решен", поясни Румен Радев.

На въпрос дали го притесняват конституционните промени и дали това е реформата, която Европа очаква от нас, президентът отговори:

"Мен ме притеснява, че парламент с критично ниско, рекордно ниско гражданско представителство и с още по-ниско обществено доверие, изобщо посяга към Конституцията. Мисля, че това не е нормално. Парламентът има критично важни въпроси, върху които трябва да се съсредоточи и не трябва да оставя впечатление, че основният закон в държавата се ползва като параван за прикритие и за оправдание на необходимостта от съществуване на тази коалиция."

По отношение на темата "Шенген" Радев коментира, че има вероятност България да стане част от т. нар. "въздушен Шенген", да се отворят въздушните граници. Това е стъпка напред, но ние трябва да сме много внимателни, за да не останем само с някакъв етикет "ето България вече е в Шенген". За нас е критично важно да се отворят сухопътните граници, поясни президентът.

Вижте цялото изказване на президента Румен Радев във видеото

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Димитър Бербатов пред БНТ: Kогато си президент, трябва да можеш да водиш (ВИДЕО)
Димитър Бербатов пред БНТ: Kогато си президент, трябва да можеш да водиш (ВИДЕО)
Филип Кръстев и ФК Лос Анджелис изпуснаха титлата в МЛС
Филип Кръстев и ФК Лос Анджелис изпуснаха титлата в МЛС