НОВИНИ

Въвеждат в експлоатация газовата връзка със Сърбия

Цветелина Катанска
от Цветелина Катанска
11:45, 10.12.2023 (обновена)
Чете се за: 04:02 мин.
У нас
Снимка: БТА
Слушай новината

Българо-сръбска газова връзка вече работи. На тържествена церемония край Ниш президентите на България, Сърбия и Азербайджан я пуснаха официално в експлоатация. Първите количества по нея ще бъдат пренесени още днес. Преди церемонията президентът Румен Радев проведе среща със своя колега Александър Вучич, от когото получи уверение, че ще бъдат защитени правата на българското малцинство в Сърбия.

Тримата президенти и представителят на Европейската комиисия в Сърбия, заедно натиснаха виртуалното копче за пускане на газовата връзка. Новият газопровод ще свързва градовете Нови Искър и Ниш.

Първоначално природният газ ще тече в посока от България към Сърбия, като през януари са запазени 40% от капацитета на тръбата. При нужда обаче и страната ни може да получава газ от западната ни съседка, като това е най-прекият път към терминалите за втечнен газ в Хърватия и до най-голямата газова борса Баумгартен във Виена.

На българска територия строителството на съоръжението започна през февруари. Цената му е 76, 6 млн. евро.

"Днес ние променяме енергийната карта на Европа, защото интерконекторът е гаранция за диверсификация и сигурност на доставките не само за нашите две страни, но и за целия регион и съвсем неслучайно е определен от ЕВропейската комисия за проект от общ интерес", каза президентът Румен Радев.

Първите количества, които ще бъдат пренесени по тръбата са от Азербайджан. Сърбия е девета държава в Европа, която ще получи количества от каспийската държава.

"До 2027 година Азербайджан ще удвои износа си на природен газ към Европа и тези количествата показват колко решително ние се движим към крайната цел. Нашият износ ще достигне над 8 млрд. кубически метра още тази година, а догодина - дванасейт милиарда кубически метра, което е 50% от нашия износ на газ", заяви Илхам Алиев, президент на Азербайджан.

До края на тази година България ще получи 1 млрд. кубични метра синьо гориво, увери Алиев. По думите му това е двойно повече от миналата 2022-ра.

Общият капацитет на съоръжението е 1,8 млрд. кубични метра годишно, за сравнение потреблението в България е близо 2 млрд.

снимки: Цветелина Катанска

Президентът Румен Радев обсъди със сръбският си колега Александър Вучич проблемите на българското малцинство.

"Ние с президента Вучич два пъти бяхме в Димитровград, за да се срещнем с хората там, да идентифицираме техните проблеми, с цел те да бъдат решавани. Недоразумения като арестувани книги няма да способстват за този европейски път на Сърбия, така че имам гаранция от президента Вучич този въпрос да бъде решен", каза Румен Радев.

Вучич се въздържа от изказване по време на днешната церемония по думите му за да не се хвали сам преди предстоящите президентски избори в Сърбия.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Филип Кръстев и ФК Лос Анджелис изпуснаха титлата в МЛС
Филип Кръстев и ФК Лос Анджелис изпуснаха титлата в МЛС
Емил Стоилов и Симеон Лепичев с победи в Испания
Емил Стоилов и Симеон Лепичев с победи в Испания