НОВИНИ

Президентът на Израел призова ЕП да работи за изкореняване на антисемитизма

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
15:56, 26.01.2023
Чете се за: 06:45 мин.
По света
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

В Европейския парламент днес се проведе възпоменателната церемония по случай Международния ден в памет на жертвите на Холокоста, в която участва и президентът на Израел Ицхак Херцог. Председателят на Европейския парламент Роберта Мецола нарече Холокоста "най-голямото престъпление в историята. Престъпление, целящо да заличи един народ от лицето на земята. Престъпление, целящо да причини ужас на поколенията. Престъпление, което оформи нашия съвременен европейски проект като въплъщение на вечното обещание: "Никога повече".

Тя изтъкна, че Холокостът не се е случил изведнъж и че алармените камбани е трябвало да забият много преди това. Въпреки изминалите години е важно да продължим да отбелязваме Холокоста, защото антисемитизмът все още съществува и защото това е последното поколение, което може да свидетелства за разкази от първа ръка на оцелели от Холокоста, добави Мецола.

Президентът на Израел Ицхак Херцог започна обръщението си с думите:

"Заставам пред вас днес като президент на Държавата Израел, демократичната национална държава на еврейския народ, но сърцето и мислите ми са с моите братя и сестри, убити по време на Холокоста, чието единствено престъпление беше тяхната еврейска принадлежност и човечност".

"Европа не би могла да бъде това, което е, без евреите", каза президентът Херцог, но антисемитизмът, "подобно на автоимунно заболяване", накара Европа да атакува част от собственото си ДНК и общата хилядолетна история беше заличена. Той подчерта, че този антисемитизъм не се е появил във вакуум, а че "нацистката машина на смъртта не би успяла да осъществи кошмарната си визия, ако не беше срещнала почва, наторена с омраза към евреите".

За президента Херцог антисемитизмът продължава да съществува, както и отричането на Холокоста, под нови форми и разпространявайки се по нови канали - особено в интернет.

"Разстоянието между една публикация във Фейсбук и разбиването на надгробни камъни в гробище е по-малко, отколкото си мислим", каза той. "Безумните туитове могат да убиват. Те наистина могат".

Европа трябва да играе важна роля в борбата срещу този антисемитизъм, посочи той. Призовавайки членовете на ЕП да не стоят безучастни пред нарастващия антисемитизъм, президентът Херцог ги помоли да "отчитат предупредителните знаци, да откриват симптомите на пандемията от антисемитизъм и да се борят с него на всяка цена. Трябва да гарантирате, че всеки евреин, който иска да живее пълноценен еврейски живот във вашите страни, може да го прави безопасно и без страх". Чрез образование, законодателство и всякакви други инструменти, с които разполагат, членовете на ЕП и Европейският съюз трябва да се ангажират с изкореняването на расизма, омразата и антисемитизма във всичките им форми, каза той. Президентът Херцог също така призова Европейския парламент да приеме изцяло определението за антисемитизъм на Международния алианс за възпоменание на Холокоста.

Той подчерта, че "критиките към Държавата Израел не трябва да преминават в отричане на самото съществуване на Държавата Израел, националната държава на еврейския народ". Говорейки за отношенията между Европа и Израел, той заяви, че "Държавата Израел и Европа са свързани с неразрушима връзка. Общите ни интереси, а още повече общите ни ценности, диктуват настоящето ни и определят бъдещето ни". Той призова членовете на ЕП и ЕС да разширят, задълбочат и укрепят партньорството си, за да се борят по-добре със съвременните предизвикателства, пред които са изправени Израел и ЕС, включително заплахата, която Иран представлява за собствения си народ, за Израел и в по-широк план за Близкия изток и Украйна.

Роберта Мецола - председател на ЕП: “Международния ден в памет на жертвите на Холокоста винаги е тъжен момент за всички членове на нашия парламент. Тази година е специален, защото отбелязваме 75 години от Декларацията за създаването на държавата Израел. Ако би трябва да запазваме една минута мълчание за всички жертви на Холокоста, би трябвало за мълчим 11 години. Това факт са потвърждава обещанието за това Холокостът никога повече да не се повтаря. Европейският парламент отдава огромно значение на борбата с антисемитизма. Всички евреи и еврейски семейства трябва да се чувстват сигурни в Европа. Заклеймяваме антисемитизма и отдаване голяма значение на борбата с дезинформацията и езика на омразата. Да бъдеш антисемит означава да си антиевропеец”.

Ицхак Херцог - президент на Израел: “ЕС и Израел са свързани чрез общите ценности на демокрацията, човешките права, свободата, социалната справедливост и споделяме общия си ангажимент за иновации, наука, действия в областта на климата и още толкова много. На фона на опитите за подкопаване на нашите общи ценности и на заплахите към глобалната стабилност, ние сме твърди и единни и няма да останем безмълвни срещу тази доктрина на омразата - антисемитизма - по улиците на Европа, онлайн, в политическите дебати или разпространяван от диктаторски режими. Когато Иран разпространява омраза, оръжие и тероризъм по целия свят, включително в Украйна, когато застрашава съществуването на единствената еврейска държава в света Израел - ние не може да оставим това без отговор”.

Вижте прякото включване на Десислава Апостолова от Брюксел

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Джибрил Сисе иска да се върне в Лига 1 на 41 години, би играл без пари за който и да е отбор
Джибрил Сисе иска да се върне в Лига 1 на 41 години, би играл без пари за който и да е отбор
Вини Трибуле и Тонислав Йорданов са под въпрос за утрешната контрола на Берое
Вини Трибуле и Тонислав Йорданов са под въпрос за утрешната контрола на Берое