НОВИНИ

Президентът призна: Имам дрон, но нямам общо с това, което говори Борисов

bnt avatar logo
от БНТ
11:02, 18.06.2020 (обновена)
Чете се за: 01:31 мин.
Политика

"Не мога да тълкувам всичко изречено от Борисов, моята фантазия има някакъв предел. Да, имам дрон, но нямам нищо общо с това, което говори г-н Борисов. Управлявал съм самолети, управлявал съм и дрон", обяви в Перник президентът Румен Радев.

По думите му проблемът на премиера не е някакъв китайски дрон.

"Това е някаква параноя. Това е абсолютно отклоняване от основния въпрос, а въпросът е манипулирани ли са снимките и аудиозаписа".

Така Радев отговори на критиките на Борисов, че опозицията и държавният глава водят компроматна война срещу ГЕРБ, като дори президентът си позволявал да вдига дрон и да го снима.

Вчера в централата на ГЕРБ премиерът Бойко Борисов беше категоричен: "Идва ми на един метър от мен този дрон, може да носи взрив. 500 грама взрив и да ги пусне. И като кажа на охраната, че ще го сваля този дрон, той го прибира".

"Моят дрон е толкова добър, че може да влиза в спалня, да отваря чекмеджета и да ги тъпче с евра", заяви иронично президентът Радев.

Според него е крайно недостойно отново да се лепят петна по НСО.

"Хората там не го заслужават, те са с висок морал и екипите, които охраняват властта, са готвени да защитават охраняваните лица, не да ги дискредитират, каза Радев.

Президентът подчерта, че НСО охранява извън сградата, но когато домакинът реши да допусне гости вътре, той носи цялата отговорност за тези гости.

"Не е лошо премиерът да си направи преценка на кръга, който допуска", посъветва го Радев.

Според него никой не може да дискредитира правителството, освен самото то.

"Най-голямата заплаха за него е самият г-н Борисов", отсече той.

Президентът отвърна, че едни предсрочни избори не ги определя той.

"Това го определя самото правителство, ако реши, че не може повече да управлява, или българският парламент, или българските граждани, ако решат, че не искат това управление", обясни Радев и допълни: "Никога не съм изразявал желание за служебен кабинет. Никога не съм казвал "свиреп кабинет". Любопитен да, но не и свиреп".

По думите му в момента е най-важно едно – възстановяване на доверието в обществото.

"Прокуратурата е тази, която трябва да установи истината, независима експертиза за снимките, аудиозаписа и т.н. Брифингът вчера беше опит да се търси геополитеческа индулгенция за скандала навън, а и този скандал вътре да се превърне в някаква забава, в някакъв фарс", категоричен бе държавният глава.

Румен Радев допълни, че в момента, в който са му показали снимките от спалнята на премиера, той се е свързал с НСО и е изпратил екип при Борисов, за да обсъдят случая.

"Една е най-смущаваща снимка – спящият Борисов. Такова нахлуване в личното пространство е недопустимо. Тази снимка означава риск за живота на министър-председателя", допълни той и изрази надежда да се изчистят всички рискове за живота на премиера.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ананиев готви план за действие на болниците в извънредна обстановка
Ананиев готви план за действие на болниците в извънредна обстановка
Загадъчно бяло кълбо в небето на Япония. НЛО ли е?
Загадъчно бяло кълбо в небето на Япония. НЛО ли е?