НОВИНИ

Президентът Радев: Коронавирусът разкри болезнено недостатъците на системата

президентът радев коронавирусът разкри болезнено недостатъците системата
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БГНЕС
13:19, 07.04.2021
Чете се за: 03:10 мин.
У нас
Слушай новината

Коронавирусът разкри болезнено недостатъците на системата. Неравенствата в достъпа до медицински услуги и дисбалансите в разпределението на човешкия и финансов ресурс. Това каза президентът Румен Радев в слово пред удостоени с почетен знак днес медици.

„Многото загубени човешки животи направиха нетърпимо пренебрежението към фактът, че системата е смъртоносна болна по отношение на профилактиката и превенцията на социално значимите заболявания", каза той.

Президентът заяви още, че правото на здраве, а не апетитът за печалба от болести, трябва да бъде водещият принцип, на който се подчинява цялата наша здравна система.

Затова отдавна се говори, че нашата здравна система се нуждае от лечение. Лечение, което да спре загубата на кадри, лечение, което да създаде условия за по-добра здравна организация, за разгръщане на вашия талант, обърна се президентът към медиците, удостоени с почетен знак.

По случай Световния ден на здравето държавният глава Румен Радев отличи днес с Почетния знак на президента 15 изявени български лекари и специалисти по здравни грижи. Отличията са за професионализма и всеотдайността на медиците в грижата за здравето на пациентите.

Номинациите са предложение на Българския лекарски съюз, Националното сдружение на общопрактикуващите лекари в България, Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи и Алианса на българските акушерки. На първата церемония държавният глава Румен Радев удостои с почетен знак осем, по-късно днес ще бъдат отличени още 7.

„Напоследък често обсъждаме темата за избора, който правим", каза държавният глава, след като връчи отличията. „Вероятно всеки от вас в своя професионален път е имал повод да обмисля предимствата на работата в чужбина, затова искам днес, използвайки този повод, да изразя своето уважение и признателност за избора, който вие направихте. Избор, наречен България, въпреки всички предизвикателства във вашия професионален път“, каза той. Радев посочи, че те са сред хората в България, които най-добре познават вируса, отнел животът на много хора, не малко сред тях и наши медици, чиято памет почитаме днес.

„Искам да ви благодаря за всеки излекуван пациент, за всеки спасен човешки живот, да ви благодаря за това, че останахте и продължавате да бъдете на първа линия, въпреки трудностите и въпреки рискът за вашето собствено здраве и живот“, заяви той.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Португалски дракон се изправя срещу рицарите на Тухел в ШЛ
Португалски дракон се изправя срещу рицарите на Тухел в ШЛ
Росен Желязков за Летище София: Плащанията нито се опрощават, нито се намаляват
Росен Желязков за Летище София: Плащанията нито се опрощават, нито се намаляват