НОВИНИ

Президентът Румен Радев и баварският премиер Маркус Зьодер обсъдиха икономическото партньорство

Снимка:
bnt avatar logo
от БНТ
14:01, 18.02.2023
Чете се за: 02:52 мин.
По света
Слушай новината

Последващото развитие на икономическото и инвестиционно партньорство между България и Свободната държава Бавария обсъдиха на среща днес в Мюнхен президентът Румен Радев и премиерът Маркус Зьодер. Българският държавен глава е на посещение в баварската столица за участие в 59-ата Мюнхенска конференция по въпросите на сигурността.

Двустранният стокообмен между България и Бавария бележи ръст въпреки кризата и през 2022 г. надхвърля 2,1 млрд. евро, като президентът Радев подчерта предприетите от страната ни действия за осигуряване на реална енергийна диверсификация и повишаване на сигурността в доставките на енергийни ресурси, като най-ефективна мярка в борбата с инфлацията, посочват от президентството.

Маркус Зьодер посочи, че значението на геополитическото разположение на България ще продължи да нараства и страната ни трябва да се възползва в максимална степен от него.

Като особено перспективни области от двустранен интерес бяха откроени високите технологии, производствата с висока добавена стойност и възобновяемите енергийни източници.

Президентът Радев отбеляза, че през м.г. секторът на високите технологии формира близо 4,5% от БВП на България, а в страната ни беше открит първият в Югоизточна Европа Институт за компютърни науки, изкуствен интелект и технологии INSAIT, който си партнира с водещите технологични университети в Швейцария и в който работят инженери и специалисти от България, САЩ и Израел. България е и сред водещите в света държави по ИТ специалисти като процент от населението.

Обща бе позицията, че присъединяването на България към Шенген ще стимулира както икономическото партньорство и бизнеса, така и туризма и културния обмен. Маркус Зьодер изрази подкрепата на Бавария за предприетите от България действия за охрана на външните европейски граници и подчерта, че това е общ европейски ангажимент и страната ни трябва да получи както европейска солидарност, така и необходимата финансова и техническа подкрепа за създаване на необходимата инфраструктура.

В рамките на участието си в Мюнхенската конференция държавният глава Румен Радев разговаря и с Михаел Хармс, изпълнителен директор на Източната комисия на германската икономика и подчерта перспективите за последващо развитие на икономическите отношения между България и Германия.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Две верижни катастрофи затрудняват движението по "Цариградско шосе"
Две верижни катастрофи затрудняват движението по "Цариградско шосе"
Ръководството на Локомотив Пловдив осъди действията на играчите при загубата от Арда
Ръководството на Локомотив Пловдив осъди действията на играчите при загубата от Арда