НОВИНИ

Президентски избори и протести в Сирия

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
20:16, 26.05.2021
Чете се за: 02:05 мин.
По света
Слушай новината

Сирийците гласуваха днес за президент. Държавният глава Башар Асад е кандидат за четвърти мандат в конкуренция с други двама слабо познати опоненти. Секции бяха разкрити в контролираните от правителството райони, които представляват две трети от територията на страната. По официални данни, право на глас имат 18 милиона избиратели. Резултатите от изборите се очаква да станат известни до 48 часа.

Президентски избори в Сирия - вторите, откакто преди десетилетие започна конфликтът, отнел живота на близо 400 хиляди души и прогонил от домовете им половината от населението. В тези условия и в контекста на критики на Запада, че вотът не е нито свободен, нито честен, президентът Башар Асад заяви, че Сирия функционира нормално.

"Тези избори и реакцията на хората, която виждаме, доказва, че сирийските граждани са свободни", бяха думите на Асад.

В Дамаск още с отварянето на секциите се извиха дълги опашки от желаещи да гласуват. В Идлиб - бастионът на опозиционните сили в северозападна Сирия, стотици протестираха.

"Осъждаме тези бутафорни президентски избори, проведени на гърба на сирийците, тяхната бедност и разрушените градове и села. Те отразяват решението на руските и иранските окупатори", каза протестиращият Ибрахим Абуд.

Президентските избори съвпаднаха със съобщението на Русия, че разполага три ядрени бомбардировача с голям обсег в сирийската си база "Хмеймим". Според наблюдатели този ход би могъл да затвърди руското военно присъствие в средиземноморския регион. Американското присъствие в Сирия също се запазва с аргумента, че терористичната заплаха там не е премахната.

СНИМКИ: БГНЕС

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Румен Радев подписа указ за назначаването на новия шеф на ДАНС
Румен Радев подписа указ за назначаването на новия шеф на ДАНС
Проблеми с набирането на преброители в големите градове
Проблеми с набирането на преброители в големите градове