НОВИНИ

Президентските избори в САЩ: Взаимни нападки и обвинения

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
09:35, 10.03.2024 (обновена)
Чете се за: 02:15 мин.
По света
Снимка: БТА
Слушай новината

В САЩ кандидатпрезидентската кампания набира ход. Щатът Джорджия се превърна в сцена на поредния сблъсък между президента Джо Байдън от Демократическата партия и предшественика му Доналд Тръмп, подкрепен от републиканците.

По време на изявите и двамата лидери се нарекоха взаимно "заплаха за демокрацията". И Байдън, и Тръмп говориха за "тежки последици" за страната, ако другият влезе в Белия дом.

Американски медии посочват, че за първи път тази година двамата кандидати са водили кампанията си в един и същи щат по едно и също време.

Джорджия се очертава като стратегически щат за надпреварата тази година, насрочена за 5 ноември.

През следващата седмица Доналд Тръмп се очаква да си осигури необходимия брой делегати, за да бъде номиниран от Републиканската партия за техен кандидат. Това официално ще стане през лятото.

"По време на речта си "За състоянието на съюза" говорих колко далеч сме стигнали след изборите през 2020 година. Говорих и за това какво е заложено сега. Приятели, не е преувеличено да се каже, че в бюлетината за ноември е заложена нашата свобода. Доналд Тръмп, неговото "Да направим Америка велика отново" и републиканците, се опитват да ни отнемат свободата. Не всички републиканци. Сегашните не са като тези, които познават бащите ви. Но, познайте, няма да им позволим да ни отнемат свободата!", заяви Джо Байдън, президент на САЩ.

"Той е заплаха за демокрацията. Това ще ви кажа. Използва правителството, ФБР и министерството на правосъдието като оръжие. Той е заплаха за демокрацията и по други причини. Първо, той е крайно некомпетентен. Джо Байдън произнесе най-противоречивата, радикална и крайна реч, изнасяна някога от държавен глава", допълни Доналд Тръмп, кандидат за президент.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Транспортен хаос: Нова стачка на "Луфтханза"
Транспортен хаос: Нова стачка на "Луфтханза"
Американски военен кораб отплава към Газа, започва строеж на временно пристанище
Американски военен кораб отплава към Газа, започва строеж на временно пристанище