НОВИНИ

Президентството поиска право на отговор от БНТ. Обществената медия: Не желаем да бъдем въвличани в напрежение между държавни институции

право отговор президентството
bnt avatar logo
от БНТ
20:36, 01.07.2020
Чете се за: 00:55 мин.
У нас

В право на отговор, поискано от прессекретариата на президента Румен Радев и подписано от началника на отдел връзки с обществеността Кирил Атанасов се казва:

Убеден съм, че обективното отразяване на новините и представянето на всички гледни точки са част от традициите на БНТ, за която и днес водещ следва да е преди всичко общественият интерес.

За съжаление, в новинарските емисии на „По света и у нас" от 20.00 и 23.00 часа на 30 юни т.г. беше направено сериозно отстъпление от обективността и професионалните стандарти в журналистиката, чрез на практика едностранно отразяване на медийните публикации на прокуратурата.

В репортажа в централната новинарска емисия на БНТ интерпретациите и твърденията на прокуратурата по отношение на комуникацията на секретаря на държавния глава по правни въпроси и антикорупция са представени в цялост, включително чрез подробни графики, а отговорът на президентската институция е предаден отчасти и интерпретиран манипулативно и с внушения от страна на репортера.

Отсъства позицията, че „в президентската институция няма и не се е провеждала процедура за помилване на лицето Петър Ненов".

В късната емисия на "По света и у нас" отново изчерпателно се предава версията и твърденията на прокуратурата, а позицията на президентската институция напълно отсъства.

Позиция на Дирекция "Информация" на БНТ:

В новините винаги се стремим да представяме всички гледни точки.

Вчера в централната емисия както чатовете, разпространени от прокуратурата, така и основната част от президентската позиция, са представени графично. В предишния ден в подробен дълъг репортаж също беше отразена позицията на президента по време на негово посещение в страната, а информация от прокуратурата тогава беше сведена до секунди.

Всеки ден редакционният екип в БНТ има свободата да избира реда и начина на представяне на новините, воден единствено от професионалните си критерии. Затова не бихме желали да бъдем въвличани в напрежение между други държавни институции.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Пламен Узунов отново призован за разпит. Взеха обяснения и от началника на НСО
Пламен Узунов отново призован за разпит. Взеха обяснения и от началника на НСО
Над 30 тона опасни отпадъци край Червен бряг. Според прокуратурата, са на фирми на Бобокови
Над 30 тона опасни отпадъци край Червен бряг. Според прокуратурата, са на фирми на Бобокови