НОВИНИ

Остра реакция на президента Радев за изнесените чатове между Бобоков и Узунов (Обзор)

Вера Александрова
от Вера Александрова
20:15, 24.06.2020
Чете се за: 01:28 мин.
У нас
Снимка: БГНЕС

Президентът Румен Радев атакува прокуратурата - нарече я
политически играч, който подпомага кризисния пиар на премира Борисов. Държавният глава смята, че с действията си прокуратурата дава тон за погазване на закона.

Острата реакция на президента Румен Радев е провокирана от изнесените от прокуратурата разговори между бизнесмена Пламен Бобоков и неговия секретар по правните въпроси и антикорупция Пламен Узунов. Държавният глава смята, че с тази информация прокуратурата иска да отвлече вниманието от записите, в които се чува гласът на Бойко Борисов и снимките от спалнята на премиера. Президентът настоява за независима експертиза, която да установи истината.

Съдът решава дали някой е виновен - така президентът Румен Радев отговори на изнесените от прокуратурата разговори между бизнесмена Пламен Бобоков и секретаря му Пламен Узунов.

Румен Радев - президент на Република България: Напоследък у нас твърденията на прокуратурата се огласяват едва-ли не като присъди, но за тяхната състоятелност може да реши единствено съдът. За съжаление прокуратурата в тази ситуация се очертава все повече като политически играч,който подпомага кризисния пиар на министър-председателя.

Според президента държавното обвинение навлиза в сферите на други институции без необходимите правомощия и капацитет.

Румен Радев - президент на Република България: Чух, че главният прокурор заяви, че скандалите в кабинета застрашавали прокуратурата. С това признава, че ще брани правителството, а не закона. Прокуратурата дава тон за погазване на закона.

Румен Радев смята, че прокуратурата не спазва следствената тайна и произволно решава кое е с "висок обществен интерес" и кое не.

Румен Радев - президент на Република България: Прокуратурата говори с гласа и действа с прийомите на жълтите медии. Това е пагубно, затова се нуждаем от независима експертиза на записа с гласа на Борисов, според който запис главният прокурор се споменава като възторжен фен на министър-председателя.

По думите на президента България отчайващо се нуждае от спрведливост и от изчистване на петното със записа, в който се чува гласа на премиера. Според него това не може да стане със селективен подход по казусите и шумно преследване на неудобните.

Румен Радев - президент на Република България: Ние очакваме тази справедливост да бъде възстановена с подхващане на истинските случаи, там където търговията с влияние е материализирана в огромни размери и то от обществени средства, където "свинските черва" водят до огромни злоупотреби с обществени поръчки, с еврофондове, с хазарт, с нискокачествено строителство.

А вярва ли на своя секретар Пламен Узунов?

Румен Радев - президент на Република България: Не мога да съдя по откъслечно предоставена и тенденциозно поднесена информация.

Държавният глава увери, че екипът му е стабилен, защото хората работят по ясни цели, изцяло в обществен интерес.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Чакат се резултатите от PCR тест на работниците от Белица, върнали се от кланицата в Германия
Чакат се резултатите от PCR тест на работниците от Белица, върнали се от кланицата в Германия
КАТ връчи неплатени фишове за 3200 лева на Тити Папазов
КАТ връчи неплатени фишове за 3200 лева на Тити Папазов