Александър Маринов: Оповестяването на кореспонденция от прокуратурата е нарушение на Конституцията

от БНТ
19:32, 24.06.2020
Чете се за: 00:59 мин.
У нас

Президентът не е единственият, който обръща внимание, че тази практика на оповестяване на кореспонденция от страна на прокуратурата е грубо нарушение на конституцията, конституцията не позволява да се публикуват такива съобщения и това не е мнение само на президента, това не е мнение само на неговите експерти, това е мнение на широк кръг юристи, заяви в "Още от деня" проф. Александър Маринов, председател на Стратегическия съвет към президента Радев.

Александър Маринов: Разбира се, прокуратурата трябва да действа неограничавана, т.е. да няма забранени територии, но не бива да има и двоен стандарт.

Той подчерта, че няма нищо страшно да се разследват служители на Президентството, те не са богопомазани, но през последните седмици има доста случаи, които биха могли да привлекат интереса на прокуратурата и направи паралел с диалозите между Пламен Бобоков и Пламен Узунов и нещата, които изтекоха между министър-председателя, министъра на финансите и други висши политици от управляващата коалиция. Посочи, че дълго време се е твърдяло, че няма никакъв интерес към тях, а след това с половин уста се е казало, че има някакво разследване.

Александър Маринов: Нека да припомня, че редица от сигналите, които подаде Васил Божков, също някак си потънаха в небитието.

И подчерта, че е странно прокуратурата да решава кое е от обществен интерес и кое - не.

Александър Маринов: Защо, например, прокуратурата решава, че чатът между Бобоков и Узунов е от обществен интерес, а чатът между другите не е от обществен интерес?

Интересно ми е и информацията за кадруване в дипломацията, но и няма ли да се възложи експертиза на снимките и на записите на премиера, заяви Маринов и подчерта, че няма избиратeлен интерес, но иска да си изясни защо някои неща са по-важни и бързо се разпространяват, а други се забутват по кьошетата.

Александър Маринов: Защо за Бобоков и Узунов не се наложи да чакаме, а за това (снимките и записа) ще трябва са чакаме до второто пришествие?

Вижте целия разговор във видеото.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Калин Сърменов: Публиката се връща в театрите
Калин Сърменов: Публиката се връща в театрите
Валентин Николов: Към момента АЕЦ "Белене" няма лиценз
Валентин Николов: Към момента АЕЦ "Белене" няма лиценз