При нова вълна от COVID-19 последно затварят детските градини

от БНТ
10:00, 08.07.2021
Чете се за: 02:47 мин.
Още
нова вълна covid последно затварят детските градини
Слушай новината

Министърът на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров представя План за действие при нова вълна от COVID-19.

"Планът най-общо се основава на следните принципи - направено е описание на ситуацията в страната в момента от основната епидемиологична гледна точка, направен е анализ и оценка на рисковете. На трето място е направена оценка на наличните ресурси на здравната система с какво разполага тя с рисковете и възможностите за посрещане на такава вълна", каза министърът на здравеопазването.

Ако страната влезе в жълта зона ще бъдат ограничени дейности и бизнеси. Ако България влезе в червената зона, ще останат да работят хранителните магазини, аптеките, магазините, банковите институции и стоките от първа необходимост.

"Това е процесът, когато са заети над 9 000 легла и когато броят на заразените достига числата, които си спомняме от последните няколко вълни", уточни д-р Кацаров.

Заместник-министърът на здравеопазването д-р Александър Златанов заяви, че граничният здравен контрол трябва да бъде извършван, така че да бъде "ефективен и с ясна цел - намаляване на риска от влизане и разпространение на заразата и по този начин създаване на едни условия за контрол над пандемията в страната".

Предвидено е детските градини да се затварят едва на последен етап, но те ще могат да бъдат посещавани от деца, ако родителите им са имунизирани, както и персоналът в тях.

Зоните са разделени на база 14-дневна заболеваемост. Под 100 души на 100 000 население - зелена зона. От 100 до 200 е втората зона на заболеваемост - оранжева зона. Червената зона е, когато броят на заболелите е от 200 до 500 на 100 000 души население, а над 500 души е тъмночервената зона.

План на цветните зони може да видите ТУК

Зоните на заболеваемост се определят и от броя на заетите легла с COVID пациенти. До 2500 заети легла - зелена зона. От 2500 до 6000 заети легла - оранжева зона, от 6000 до 9000 - червена зона и над 9000 заети легла - тъмно червената и максималната фаза на заболеваемост.

ЦЕЛИЯ НАЦИОНАЛЕН ПЛАН ЗА СПРАВЯНЕ С ПАНДЕМИЯТА ОТ SARS-CoV-2 ВИЖТЕ ТУК

Снимки: БГНЕС

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Откриха мъртво 15-годишно момиче във Велико Търново
Откриха мъртво 15-годишно момиче във Велико Търново
Спецпрокуратурата с 13 осъдителни присъди по дело за данъчни престъпления
Спецпрокуратурата с 13 осъдителни присъди по дело за данъчни престъпления