НОВИНИ

МЗ с готовност и план за най-лошия сценарий при нова вълна на COVID-19

Мария Чернева
от Мария Чернева
18:20, 08.07.2021
Чете се за: 02:55 мин.
Още
Слушай новината

Детските градини ще се затварят последни - предвижда планът за противодействие при нова вълна на ковид. Инструкциите за работа на системата и ясните критерии за въвеждане на противоепидемични мерки ще дадат предвидимост и спокойствие в системата - заяви служебното ръководство на здравното министерство. Според неговите разчети, над половин милиарда лева ще са необходими, за да може системата да посрещне следваща тежка вълна с минимално щети за здравето и икономиката ни.

В министерството не изключват да има следваща вълна в началото на есента. И ако процесът на ваксинация не успее да я спре, те ще имат готовност за най-лошия сценарий, подобен на този от пролетта.

"Вероятно ако имаше такъв план, то броят на жертвите би бил по-малък", смята министърът на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров.

Планът разписва мерки в зависимост от заболеваемостта, брой заети легла, анализ и оценка на риска и наличните ресурси на здравната система.

Оформени са 4 цветови зони с ясни механизми за това кога, как и коя болница се включва с прием на болни, а също и как, и с какви ресурси се включва спешна помощ. Целта според здравния министър е да се намали смъртността и щетите за икономиката.

"И да не се стига до отвратителните гледки, които наблюдавахме на умиращи хора по улиците, обикалящи по цял ден линейки, чудейки се къде да доставят болния", каза министър Кацаров.

Планът разчита на засилената роля на личните лекари, които първи ще диагностицират пациентите, ще следят за хода за заболяването и ще ги насочват навреме към болниците.

Според анализа на министерството именно закъснелият прием на болните е една от причините за по-високата смъртност от ковид. Противоепидемичните мерки също са точно разписани и предвидими.

"Градините смятаме да бъдат затваряни на последен етап, като могат да бъдат посещавани от деца, чиито родители са имунизирани и при условие, че целият персонал на заведението също е имунизиран", уточни зам.-министърът на здравеопазването д-р Александър Златанов.

Предвидени са процедури за доставка на нови количества Ремдесивир и създаване на резерв от най-важните медикаменти - като нискомолекулни хепарини, кортикостероиди и някои антибиотици.

Плана за цветните зони може да видите ТУК

ЦЕЛИЯ НАЦИОНАЛЕН ПЛАН ЗА СПРАВЯНЕ С ПАНДЕМИЯТА ОТ SARS-CoV-2 ВИЖТЕ ТУК

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Как премина първият ден от срещата на върха на "Три морета" в София (Обзор)
Как премина първият ден от срещата на върха на "Три морета" в София (Обзор)
Задържаха кмет и общински съветници за купуване на гласове в Бургаско (ОБЗОР)
Задържаха кмет и общински съветници за купуване на гласове в Бургаско (ОБЗОР)