НОВИНИ

Защо двама млади зъболекари избраха Килифарево пред кариерата в чужбина

bnt avatar logo
от БНТ
17:52, 08.07.2021
8288
Чете се за: 03:37 мин.
У нас
Слушай новината

Двама млади специалисти по дентална медицина с високи цели и големи мечти, избраха да останат в България с вярата, че могат да се развиват и да успеят и в малкия град - Килифарево.

Галя Нанкова заминала да живее и учи в Испания на 13 години. Там се родила и мечтата й да се занимава с дентална медицина. Завършила училище, после университет и така всичко се превърнало в реалност. Преследвайки тази своя мечта специализира хирургия в Швейцария и успява да направи успешна кариера в Испания.

Започнах моята работа като хирург в отделни клиники, в отделни градове, пътувах, също ми викаха в единият град в съда, като експерт, за тях работех при специални случаи ни викаха, за да дадем нашето мнение.

Д-р Нанкова остава в Испания повече от 20 години, но носталгията по родината никога не я напуска и така преди половин година идва и решението да се завърне у нас и да продължи да се развива тук.

Ние не трябва да забравяме, че сме българи. Идва момент, в който колкото и да работиш в чужбина, колкото и да се чувстваш на ниво и да те приемат като един от тях ти си българин. И реших да пренеса всичките мои знания, опита, да ги принеса тук.

Завръщайки се в България д-р Нанкова среща 26-годишния д-р Саид Джамбазов. Току що завършил специалист, който избрал родното Килифарево пред София.

Имах предложение за специализация в една от катедрите по пардонтология, но реших да откажа тази позиция, защото отдавна хората в моето градче ме очакват да се завърна и да им помагам чисто здравословно и реших да се завърна и да си отворя кабинет тук, в Килифарево.

Така д-р Нанкова пътува и работи във Велико Търново и Варна, но с д-р Джамбазов обединяват усилия и малко по малко започват да реализират мечтата си за модерно здравеопазване и в малкия град Килифарево.

На първо място нашата задача е да бъдем лекари и именно затова аз избрах пред кариерата, това да помагам на хората. Много е важно за хората в Килифарево, особено за тези, които са по-възрастни, те не могат да си позволят винаги да пътуват до Велико Търново, казва д-р Саид Джамбазов.

Пациентите се доверяват и стига да имаш желание, няма значение къде се намираш. Дали си в чужбина, дали си в София, дали си в едно малко село, стига да имаш удоволствие от това, което извършваш, няма значение къде си направил своя кабинет, казва д-р Галя Нанкова.

А хората в Килифарево казват, че в последните години градчето им се променя, развива се и става все по предпочитано за живот от много млади семейства.

Двамата млади специалисти казват, че нито възможностите, нито място могат да бъдат пречка човек да сбъдне мечтите си, стига само да обича това, което прави и да вярва в успеха.

Репортер: Зорница Илиева

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ЕС предлага на Русия взаимно признаване на ваксинационни сертификати
ЕС предлага на Русия взаимно признаване на ваксинационни сертификати
Кристалина Георгиева: До 2025 г. се предвижда участниците в "Три морета" да растат с 1,2% по-бързо
Кристалина Георгиева: До 2025 г. се предвижда участниците в "Три морета" да растат с 1,2% по-бързо