НОВИНИ

Прибират част от екипажа на "Рожен", евакуацията на българите в Газа зависи от отварянето на границата

Виолета Русенова
от Виолета Русенова
10:55, 17.10.2023
Чете се за: 05:12 мин.
По света
българският кораб рожен напусне израелското пристанище рано седмица
Слушай новината

Част от моряците на кораба "Рожен", блокиран на израелското пристанище Ашдод, са поискали да напуснат плавателния съд и да се завърнат у нас. Собственикът на плавателния съд е информирал МВнР, че ще организира и поеме всички разноски по прибирането им. Това съобщават от Министерство на външните работи в отговор на запитване от БНТ.

Българските моряци от кораб „Рожен" очакват до края на деня да отпътуват за родината. Веднага след репортаж на БНТ, в който се разбра, че се притесняват за здравето и живота си, от българското посолство в Тел Авив са се свързали с екипажа на кораба.

Моряците на "Рожен": Останалите кораби в израелското пристанище вдигнаха нивото на опасност, ние - не

Изразени са притеснения за сигурността в пристанището Ашдод, където се намира „Рожен" от над месец. Моряците разказаха, че и през вчерашния ден е продължил ракетния обстрел, като най-близката е преминала на около 100 метра над кораба.

Евакуацията на българските граждани, които се намират на територията на Ивицата Газа, зависи от постигането на договореност за отваряне на ГКПП "Рафах" за допускане на хуманитарна помощ от Египет и извеждане на чуждите граждани и тези с двойно гражданство.

Георги Милков: 23-ма българи от Газа трябва да се евакуират чрез дипломация на много високо ниво

Към настоящия момент такава договореност не е финализирана и приведена в изпълнение, посочват от МВнР.

Снимка: БГНЕС

Българите в Ивицата Газа

Министерството на външните работи е в непрекъсната връзка с дипломатическите представителства на България в Тел Авив, Кайро и Рамалла и в тясна координация с тях и с други държави – членки на ЕС и на партньорски държави търси възможности за съдействие за евакуация на нашите граждани от ивицата Газа. Българските дипломатически представителства поддържат и постоянна кореспонденция с местните институции в съответните държави.

МВнР разполага със списък на потърсилите съдействие за евакуация български граждани и членове на техните семейства. Същият е предаден на израелските и египетските власти, от които се очакват разрешения съответно за напускане на Газа и влизане в Египет.

Блокадата на Газа: Хиляди се струпаха по граничните пунктове в очакване да бъдат отворени

Дипломатическото ни представителство в Рамалла и посолството в Кайро са в постоянен контакт със семействата на нашите сънародници, и са в готовност да им окажат съдействие за извеждане от Газа и преминаването им в Египет, когато това е възможно. Посолството в Кайро е в готовност да окаже логистично съдействие на допуснатите в Египет български граждани и членовете на техните семейства.

Моряците на "Рожен"

На 10 октомври екипажът е слязъл на пристанището и моряците са били инструктирани къде и как да се укриват в случай, че чуят сирени на противовъздушна отбрана. По информация на моряците, част от тях имат желание да бъдат евакуирани.

Българските власти са влезли във връзка със собственика на кораба и е станало ясно, че членове от екипажа желаят да го напуснат. Собственикът на кораба "Рожен" е информирал, че ще организира и поеме всички разноски по прибирането на моряците в родината им. Собственикът е уверил, че плавателният съд е зареждан регулярно с вода и храна.

Проверката на МВнР е потвърдила, че пристанището в Ашдод е отворено и функционира и в него се намират и други чужди кораби, изчакващи да бъдат разтоварени.

Посолството на България в Израел и Дирекция "Ситуационен център" имат готовност да окажат съдействие на екипажа на кораба, ако е необходима намеса на израелските власти, както и ако се вземе решение моряците да бъдат временно настанени в Тел Авив за периода на разтоварване или да бъдат изведени извън Израел.

В Посолството на Република България в Тел Авив функционират два телефона за спешна връзка, с които гражданите могат да се свързват денонощно: + 972 54 764 0089, + 972 54 595 4379.

Данни за българските лица, намиращи се на територията на Израел, могат да бъдат изпращани и по електронен път на Consulate.TelAviv@mfa.bg , както и на Ситуационния център в МВнР на имейл: crisis@mfa.bg и на телефони: +359 2 948 24 04, +359 2 971 38 56

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Виктор Линдельоф е бил инициатор за прекратяването на мача с Белгия
Виктор Линдельоф е бил инициатор за прекратяването на мача с Белгия
Денков: Няма връзка с българите в Газа, затова няма как да ги евакуираме
Денков: Няма връзка с българите в Газа, затова няма как да ги евакуираме