Приеха на първо четене промени в Закона за филмовата индустрия

Вера Александрова
от Вера Александрова
10:32, 04.12.2020 (обновена)
Чете се за: 00:55 мин.
У нас
Снимка: БГНЕС

Депутатите приеха на първо четене промени в Закона за филмовата индустрия. В него се предвижда да се увеличи броят на филмите, както и финансирането на националното филмопроизводство. Създава се нова схема за възстановяване на разходи, която да стимулира инвестициите в сектора.

Заложено е годишният размер на средствата за държавна помощ за производство на филми да не бъде по-малък от сумата на средностатистическите бюджети за предходната година, съответно на 12 пълнометражни игрални филма, 22 документални филма и 250 минути анимация.

Евгени Будинов от ГЕРБ емоционално посочи, че днес е голям ден за българската киноиндустрия, защото се обсъжда закон, по който не е работено от повече от 15 години.

"Радвам се, че всички заедно надпартийно ще се обединим за българското кино", каза той.

Нона Йотова от БСП отбеляза, че подпомагането трябва да бъди насочено към творците.

"Подкрепяме по принцип приемането на първо четене на законопроекта за изменение и допълнение на Закона за филмовата индустрия и, съобразявайки се с липсите на правилник и яснота по съществените промени, които се прилагат, настояваме за възможно най-дълъг период за предложения към законопроекта, за да можем да облечем в конкретност нашите предложения", заяви Йотова.

Мария Цветкова от "Обединени патриоти" подчерта, че с промените ще се създаде възможност за привличане на чужди инвестиции.

Според Вежди Рашидов между първо и второ четене трябва да се изчистят текстовете, така че да не се допуска лобизъм, както и да е ясно къде и как се харчат държавните пари.

"Трябва да ви уведомя, че ние трябва освен контрола, държавата да се интересува къде отиват държавните пари. Аз мечтая искрено българското кино, което в сериалите се възроди - днес по телевизията имаме прекрасни сериали, това бих искал да се случи и с документалното, и с игралното кино", коментира Рашидов.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Борисов: Приехме Националния план за ваксиниране, готови сме за първата доставка
Борисов: Приехме Националния план за ваксиниране, готови сме за първата доставка
Сачева: С промените в Закона за личната помощ поставяме акцент върху контрола и качеството
Сачева: С промените в Закона за личната помощ поставяме акцент върху контрола и качеството