НОВИНИ

Каква риба да изберем за Никулден?

bnt avatar logo
от БНТ
09:51, 04.12.2020
Чете се за: 01:00 мин.
У нас

Суматохата около избора на риба за празничната трапеза на Никулден вече започна. Отново най-предпочитан остава традиционният шаран. Цената му не се е променила в сравнение с миналата година и той струва между 6 и 8 лева за килограм. Много хора обаче избират за празника прясна черноморска риба.

Рибарите от рибарското селище "Карантината" в квартал "Аспарухово" очакват с нетърпение своя най-голям празник, но тази година заради пандемията от COVID-19 те ще го празнуват най-вече със своите семейства.

Времето и морето в момента са спокойни. Температурата е около 10 градуса, но не така беше през изминалите дни. Заради лошото време рибарите не успяха да влязат с лодките си в морето и нямаха никакъв улов.

"Днес успяхме да влезем в морето. Дали сме хванали риба е друг въпрос. Направихме си физзарядката, всичко беше наред. Уловът беше малък, но от сърце", сподели рибарят Ярослав Бойчев.

Той обясни, че в момента има зарган, остатъци от чернокоп, очаква се да дойде и карагьозът. Тази година морето е било значително по-щедро отколкото миналата.

Преди Никулден: БАБХ проверява рибните пазари и борсите

Рибарят препоръча шарана като традиционно ястие за Никулден, а за тези, които искат да се поглезят - калкан, лефер или чернокоп. За рибената чорба - бульонът трябва да е гъст, трябва да има дънна риба, да се смесят поне 8-9 вида и, разбира се, щипка любов.

Как се познава прясната риба?

"Окото трябва да е бистро, при всяко положение. Хрилете трябва да са кървавочервени. Общо взето е прясна рибата на пазара, търговците се научиха да търгуват, рядко правят измами, които се правеха на времето", коментира още рибарят.

За да има здраве и благоденствие в семейството, не трябва да забравяме да отделим люспи от празничната вечеря.

Репортер: Петя Иванова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Националният план за ваксиниране срещу COVID-19 у нас ще протече в 5 фази
Националният план за ваксиниране срещу COVID-19 у нас ще протече в 5 фази
Специалисти: София не е най-замърсеният град. Видин, Монтана, Пловдив са преди него
Специалисти: София не е най-замърсеният град. Видин, Монтана, Пловдив са преди него