НОВИНИ

Споровете за улица "Съборна" - намери ли се компромисно решение?

Боряна Черганова
от Боряна Черганова
09:18, 04.12.2020
Чете се за: 01:16 мин.
У нас
Снимка: БГНЕС

Съдбата на улица "Съборна” в София беше нищена приоритетно в Комисията по транспорта на Столичния общински съвет при среща с живеещите и работещи на нея. Паркоместата на улицата от 100 стават 26, решиха общинските съветници.

"Съборна" със сигурност трябва да бъде пешеходна и това не е само моето мнение - заяви в "Денят започва" общинският съветник Борис Бонев.

"На вчерашното заседание на Комисията по транспорт всички експерти - от Съюза на урбанистите в България, от Съюза на архитектите, общинските експерти и урбанисти се обединиха също зад това становище. Именно ул. "Съборна" е тази липсваща пешеходна връзка между вече съществуващата пешеходна зона на бул. "Витоша" и Градската градина", каза още той.

Част от столичната улица "Съборна" става пешеходна

Според него визията на софиянци как трябва да изглежда градът не е всеки площад да бъде паркинг за автомобили.

"Когато имате всички експертни мнения, когато имате едно доста широко обществено одобрение от мнозинството софиянци за тази улица, и когато на практика почти всички политически сили са подкрепили това решение само преди няколко месеца в Общинския съвет, а сега започнат да се обръщат един по един, за мен това е проява на една доста висша форма на политическо лицемерие", коментира Бонев.

Представители на бизнеса и на живеещите на улица "Съборна" вчера се срещнаха с представители на транспортната комисия и взеха компромисното решение да се паркира косо, да има пиломати и да има 26 паркоместа.

"Засега бизнесът на улица "Съборна" и самата улица оцеляха. За да се направи една улица пешеходна, трябва да се създадат условия за това, т.е. трябва да има къде да се приберат колите преди всичко. Това, което ме разтревожи на комисията вчера, беше призивът от членове на "Спаси София" да си събираме магазините и да се махаме от "Съборна" и второто предложение - да зареждаме магазините от 21.00 до 6.00 ч.", коментира Силва Минкова - представител на бизнеса на улица "Съборна".

Граждани се обявиха против превръщането на ул. "Съборна" в столицата в пешеходна зона

Според Карлос Контрера решението, прието през юни, не е работещо и това е очевидно от начина, по който изглежда в момента улицата.

"Затова още тогава призовах да баланс и постигане на компромис между двете сблъскващи се страни", допълни той.

Вижте още във видеото.

Гледайте още теми в "Денят започва"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Бащата на убитите деца от Сандански се изправя пред съда за домашно насилие
Бащата на убитите деца от Сандански се изправя пред съда за домашно насилие
Стартират онлайн консултации в УМБАЛ "Св. Иван Рилски" в София
Стартират онлайн консултации в УМБАЛ "Св. Иван Рилски" в София