НОВИНИ

7 от 31 медицински сестри работят в болницата в Свищов

bnt avatar logo
от БНТ
07:30, 04.12.2020
Чете се за: 01:03 мин.
У нас

В Свищов имаше сериозен проблем с недостига на специалисти, които да работят в COVID отделенията на местната болница. Вчера в социалните мрежи се появи информация, че там липсват и лекари, и сестри, които да поемат лечението на пациентите с други заболявания.

Още миналия месец ръководството на лечебното заведение и ръководството на общината алармираха за проблем с недостига на лекари и медицински персонал. Оттогава на апелите за помощ се отзоваха както студенти по медицина, така и доброволци, лекари и медицински сестри от съседни болници.

Вчера обаче в социалните мрежи се появи информация за остър недостиг на медицински специалисти за пациентите с други заболявания. Веднага това беше опровергано от ръководството на болницата, но факт е, че тази седмица медицински сестри са поискали да излязат в болничен.

Главната сестра на болницата Ваня Ламбева обясни, че в момента седем сестри са на работните си места от общо 31 специалисти по здравни грижи.

"Във вторник 9 излязоха в болничен, от едно отделение - Вътрешно, основно обслужващо COVID пациенти и оттогава нещата тръгнаха недобре. Опитваме се да окомплектоваме с останалите седем, които са позиционирани и лекуват болните на отделните етажи. Нещата се развиват час за час, вече не ден за ден", каза Ламбева.

Студенти влязоха като доброволци в болницата в Свищов

По думите ѝ, сестрите, излезли в болничен, не са я уведомили, че имат здравословен проблем и не са разговаряли лично с нея.

"Те са в пенсионна възраст почти всичките. Действително умората беше голяма, но конкретно на мен не са ми звънели, че имат здравословен проблем", допълни главната сестра.

В момента в болницата има 40 пациенти с коронавирус.

Кметът на града Генчо Генчев обясни, че болницата не спира приема на пациенти. Според него е направено всичко необходимо, а напускането на медицинските сестри е било "неочакван удар зад гърба".

"Трудно е, но отново заявявам, че няма да бъде върнат нито един пациент, който се нуждае от медицински грижи", категоричен беше кметът.

Репортер: Мирела Дончева

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Според 90% от общопрактикуващите лекари: COVID-19 не е основание за назначаването на антибиотици
Според 90% от общопрактикуващите лекари: COVID-19 не е основание за назначаването на антибиотици
Разследват трагичния инцидент с блъснатата и убита на зебра жена в Русе
Разследват трагичния инцидент с блъснатата и убита на зебра жена в Русе