НОВИНИ

Специалисти: София не е най-замърсеният град. Видин, Монтана, Пловдив са преди него

bnt avatar logo
от БНТ
09:43, 04.12.2020
Чете се за: 00:42 мин.
У нас

И днес в София паркирането на шестте буферни паркинги към станциите на метрото ще бъде безплатно във връзка с нивата на фините прахови частици, съобщиха от Столична община.

Оттам призовават гражданите при отопление да използват суха дървесина и висококачествени въглища, а при възможност да преминат и на екологично отопление.

"В последните дни се наблюдава намаление на фини прахови частици в сравнение с миналата седмица, варират от 35 до 80-100 мг на куб.м по отношение на средна денонощна концентрация. Основен източник за замърсяване е битовото отопление", посочи доц. Елена Христова от НИМХ.

"Градове като Видин, Монтана, Пловдив са с по-мръсен въздух, те са на върха на скалите, не е София, в малки градчета, които се намират в дълбоки котловини, въздухът също е мръсен, но там няма уреди за изместване", каза още Боян Рашев, експерт по управление на околната среда.

Брюксел отново дава България на съд заради замърсяването на въздуха

Коминните филтри не са особено удачно решение, тези 4000 лв. могат да се инвестират много по-добре, тази мярка не е особено разумна, подчерта той.

В София въздухът ще се изчисти, когато започнем да използваме чисти енергии като електричество, газ, а не отопление на дърва и въглища, града не можем да преместим, подчерта Боян Рашев.

Репортер: Софи Цветкова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Каква риба да изберем за Никулден?
Каква риба да изберем за Никулден?
Бащата на убитите деца от Сандански се изправя пред съда за домашно насилие
Бащата на убитите деца от Сандански се изправя пред съда за домашно насилие