Преди Никулден: БАБХ проверява рибните пазари и борсите

от БНТ
20:41, 03.12.2020
Чете се за: 00:56 мин.
Бизнес

Наближава Никулден и по рибните пазари и борсите започнаха проверки на Агенцията по безопасност на храните. До края на седмицата инспекторите ще обикалят търговски обекти в цялата страна.

Традиционният никулденски шаран тази година се предлага на цена от 6 до 8 лева за килограм.

"Дунавски шаран тази година - много трудно. Дунавският шаран се различава - тя е дълга. Див, не е мазен", каза Сезгин Насуф - търговец.

Много хора обаче, особено от Варна и Бургас, предпочитат на празничната трапеза да има черноморска риба. Тази година на пазара се предлага чернокоп, зарган, кая и кефал.

"Просто чернокопът е най-търсената риба за момента", каза Марина Червенкова, търговец на риба.

-БНТ: Защо не традиционният шаран?

"Ами шаранът може би в по-късен етап", отговори Марина Червенкова, търговец на риба.

"Този път вземах бяла риба или кефал за плакия със лук, нали знаете как става. Готвена, не пържена, не печена", каза Анета Йорданова.

Каква риба да изберем за Никулден?

От Агенцията по храните правят проверки по рибните пазари в цялата страна. Във Варна досега са проверени 35 обекта, няма фрапиращи нарушения, няма и конфискувана стока.

"Несъответствията, които са констатирали инспекторите, са със предписания и с определени срокове за отстраняването им", каза д-р Костадинка Маринова, началник „Контрол на храните" - БАБХ-Варна.

И докато проверките вървят, търговците на риба се притесняват най-вече от липсата на клиенти. Според тях потока от хора по борсите е намалял с близо 70%.

"Клиенти няма. Коронавирусът всичко обърка. Отразява се на всичко, хората са уплашени", каза Сюлейман Емилов, търговец на риба.

По магазините няма опашки, а търговците са направили организация за спазване на противоепидемичните мерки.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Затоплянето продължава
Затоплянето продължава
Скандалът с унгарския евродепутат разтърси и Будапеща
Скандалът с унгарския евродепутат разтърси и Будапеща