НОВИНИ

Андрей Новаков за бюджета на ЕС: България не просто запази финансирането си, а и го увеличи

bnt avatar logo
от БНТ
20:00, 03.12.2020
Чете се за: 00:44 мин.
У нас

Фондове ще има. Имаше слух, че няма да има европейско финансиране след 2021 г. Това не е така, а в случая с България не просто запазваме финансирането си, а и го увеличаваме. Това заяви в студиото на “Още от деня” евродепутатът от ЕНП/ГЕРБ Андрей Новаков в коментар за европейския бюджет и средствата, на които може да разчита страната ни.

“Наред с това се определя бюджетът на еврофондовете за сближаване и много важно - определят се и правилата, по които ще бъдат разпределени между държавите, регионите, между отделните бенефициенти. Разбира се, определят се и правилата, по които фондовете ще бъдат спирани”, обясни той.

Вчера е постигнато споразумение за общия регламент, който включва “всички детайли за това на какви изисквания трябва да отговарят държавите членки, за да получат достъп, за какви условия трябва да са подготвени отделните бенефициенти - от малки и средни предприятия до кметовете и общините”, продължи Новаков и добави:

“Най-важното е - обещахме да сме готови навреме и го изпълнихме, така че на 1 януари това финансиране да е достъпно за хората. За всеки случай, сложихме една предпазна клауза - ако се забавят в превеждането на регламента, ако се забавят с публикуването му в официалния вестник на ЕС, той влиза в сила със задна дата от 1 януари 2021 г. и така парите да са на разположение на държавите.”

Какво още обясни евродепутатът от ЕНП/ГЕРБ за европейския бюджет и средствата, които ще получи страната ни, вижте във видеото.

Гледайте повече от "Още от деня"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
След доклада на Съвета на Европа: Психиатричните болници отричат да са малтретирани пациенти
След доклада на Съвета на Европа: Психиатричните болници отричат да са малтретирани пациенти
Направление за PCR тест ще се издава и след положителен резултат от антигенен тест
Направление за PCR тест ще се издава и след положителен резултат от антигенен тест