НОВИНИ

Скандалът с унгарския евродепутат разтърси и Будапеща

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
20:23, 03.12.2020
Чете се за: 00:57 мин.
Европа

Скандалът с унгарския евродепутат в Брюксел разтърси и Будапеща. Премиерът Орбан разкритикува действията на своя вече бивш съпартиец. Пред белгийски медии организаторът на партито, което сложи край на политическата кариера на Йожеф Сайер, заяви, че присъствието му на подобни събития не е било прецедент.

Йожеф Сайер - унгарски евродепутат в продължение 16 години, известен с хомофобските си възгледи и един от авторите на текстове в унгарската конституция, които забраняват еднополовите бракове.

Доскорошен съратник на Виктор Орбан и съосновател на управляващата в Унгария ФИДЕС. Политическата кариера на Сайер вероятно приключи - както в Брюксел, така и в Будапеща, след като в петък той беше заловен на незаконно секс парти в белгийската столица.

Появиха се митове около бягството му от полицията - по водосточна тръба в оскъдно облекло. И твърдения, че у него са открити наркотици, което той отрече. Но призна, че е присъствал на партито.

"Съжалявам, че наруших правилата на парламента. Поведението ми беше безотговорно и ще си понеса последствията", каза Йожеф Сайер, бивш евродепутат от Унгария.

Унгарски евродепутат от партията на Орбан напуска ЕП след сексскандал

Той напусна както Европарламента, така и партията си. А пред унгарски вестник Виктор Орбан заяви, че действията на Сайер са били неприемливи, непростими и не отговарят на ценностите, които изповядва неговото политическо семейство.

Организаторът на злополучното парти разказва, че обикновено се събирали по 100 души. В петъчната нощ сбирката била по-скромна. Не знаел предварително с какво се занимава унгарецът, но не намира присъствието му за нещо необичайно.

"Да, той беше тук, както са правили много други политици от различни държави", каза Давид Манжелей, организатор на партито.

За събирането в петък се знае, че още един човек се е позовал на дипломатическия си имунитет. Неговото име обаче не се съобщава.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Преди Никулден: БАБХ проверява рибните пазари и борсите
Преди Никулден: БАБХ проверява рибните пазари и борсите
След доклада на Съвета на Европа: Психиатричните болници отричат да са малтретирани пациенти
След доклада на Съвета на Европа: Психиатричните болници отричат да са малтретирани пациенти