НОВИНИ

Никулден в Бургас тази година ще бъде отбелязан онлайн

никулден бургас година отбелязан онлайн
bnt avatar logo
от БНТ
19:54, 27.11.2020
Чете се за: 00:37 мин.
У нас

За първи път бургазлии ще отбележат празника на града - Никулден не по традиционния начин по улиците и на площада, а онлайн. Сложната епидемиологични обстановка не позволява да се организират любимите за всички събития.

По разпореждане на кмета на Бургас Димитър Николов спестените средства от Никулден, Коледа и Нова година ще бъдат преразпределени за закупуването на специализирана апаратура за лечение на COVID-19, както и за защитни облекла и предпазни средства за медицинските заведения. Така Бургас ще се обедини навръх празника си и ще покаже съпричастност към хората с бели престилки.

Традиционният рибен курбан и печена риба няма да бъдат раздавани на обичайните пунктове. Ще бъдат подготвени над 3000 порции, които от името на всички бургазлии ще бъдат доставени до социалните центрове и болниците за работещите на Никулден лекари. Празничната онлайн програма ще започне от сутринта и в нея могат да се включат всички бургазлии.

Празничната литургия ще бъде излъчвана онлайн, както и освещаването на обредната никулденска трапеза. Празничен концерт на площада няма да има, но в 17:30 ч. ще започне негов онлайн вариант с участието на любими бургаски изпълнители. Грейването на светлините на коледната елха също ще се излъчва онлайн.

Автор: Елеана Цанова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Затварят моловете: Без големи опашки в последния ден за шопинг
Затварят моловете: Без големи опашки в последния ден за шопинг
Тръмп готов да напусне Белия дом, но при едно условие
Тръмп готов да напусне Белия дом, но при едно условие