НОВИНИ

Приетите в болница надхвърлиха 10 000 души

bnt avatar logo
от Татяна Йорданова
17:57, 01.04.2021
Чете се за: 03:50 мин.
Здраве

Намираме се в пика на третата вълна. Приетите в болница с COVID-19 минават 10 000 души. Заведенията на открито и фитнес залите вече отвориха.

Няколко са причините, които здравните власти изтъкнаха. Здравното министерство отчита, че се намираме в пика на третата вълна, но се смята, че започваме да вървим в по-високата част на платото.

Освен това на днешния брифинг съобщиха, че този трети пик е по-различен от предишните два, които преживяхме - той е предизвикал повече приеми в болница, но се характеризира с по-ниска смъртност и наполовина по-малко положителни проби.

А освен това здравните власти смятат, че в момента болниците са достатъчно подготвени да приемат потока от COVID пациенти. Нещо, с което някои медици категорично не са съгласни.

Разхлабените мерки по време на пик и въпреки хилядите хоспитализирани - според здравното министерство това е логична стъпка, обоснована с конкретни данни.

"Лечебните заведения се справят и издържат на ситуацията, каквато е в момента", каза здравният министър проф. Костадин Ангелов.

Според д-р Десислава Кателиева, която наблюдава пика от кабинета на Спешна помощ, сега е най-неподходящият момент за разхлабване.

"Случвало се е да бъдат транспортирани с екипи на Бърза помощ и да обикалят по няколко болници. Вероятността в болница, в която е обявено сутринта, че има легла, ти да намериш в 12 часа свободно място е много малка", каза председателят на Националната асоциация на работещите в Спешна помощ д-р Десислава Кателиева.

Данните на здравното министерство сочат, че 74% от леглата, запазени за Ковид болни, са заети. 71% от местата в интензивни отделения - също.

"Горе-долу колкото се приемат, толкова се изписват на денонощие, така че поне за София мога да кажа, че всички болници имат готовност, имат резерв, този резерв не е на 100% запълнен", каза проф. Асен Балтов, директор на УМБАЛСМ "Н. И. Пирогов".

"Не зная как и по кой начин се отчита това, но мога да ви кажа, че усещането на колегите ми, които работят по линейките и тези, които работят по спешните отделения, е, че ние буквално чакаме да се освободи легло. Да бъде изписан пациент, за да може да бъде зает от следващия. Това не показва, че системата има свободни легла, това показва, че системата е задръстена", каза председателят на Националната асоциация на работещите в Спешна помощ д-р Десислава Кателиева.

Този пик доведе до повече приети в болница. И причината експертите откриват в британския вариант.

"Това се дължи основно на особеностите на английския щам, който изисква по-ранно приемане, който по-бързо води до кислородни проблеми и недостатъчност, от нужда от кислород и хората се насочват към болниците", каза главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

От друга страна здравните власти отчитат, че в тази вълна смъртността е по-ниска, и процентът на положителните тестове е намалял почти наполовина. Данните обаче продължават да се гледат с различно око.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
По-леки мерки от днес: Заведения, театри и фитнеси работят с условия
По-леки мерки от днес: Заведения, театри и фитнеси работят с условия
ЦИК: Карантинираните 3 дни преди изборите няма да могат да гласуват
ЦИК: Карантинираните 3 дни преди изборите няма да могат да гласуват