НОВИНИ

ЦИК: Карантинираните 3 дни преди изборите няма да могат да гласуват

Милена Кирова
от Милена Кирова
17:53, 01.04.2021
Чете се за: 02:17 мин.
Избори 2023

ЦИК с призив към политическите сили да предложат преболудевали членове на секционни комисии. Причината: няма достатъчно желаещи за ковид секциите.

Избори като никога досега - в условията на пандемия на 4 април ще изберем кой да ни представлява.

Ще гласуваме в над 11900 секции. Машини ще има в почти 9400 от тях. Вот ще има в ковид отделенията. Подвижните секции за хората с увреждания са над 400, а колко ще са подвижните за карантинирани все още не е ясно и тук възниква един от проблемите.

3 дни преди изборите няма достатъчно желаещи да бъдат членове на комисии за ковид секциите, особено в големите градове. Затова от ЦИК се обърнаха към партиите:

"Да предлагат всички, които са изкарали вируса и които са предложили своето участие, тоест явяват се някакъв вид доброволци", каза говорителят на ЦИК Димитър Димитров.

Проблем втори, но само за избирателите.

"Хората, които са карантинирани днес, утре и в деня на изборите - просто няма да могат да гласуват", каза Димитър Димитров.

Ситуацията е същата и за карантинираните на адрес, различен от постоянния и настоящия.

"Това, че вашето име и евентуално адреса, на който сте карантинирани, съществува като запис в РЗИ, не означава, че РЗИ е оторизирано да създава списъци", каза Димитър Димитров.

465 са секциите в чужбина. Повече от половината вече са получили изборни книжа. Локдаунът, наложен в някои държави, няма да попречи на българския вот.

"С нарочни сертификати членовете на комисиите и хората, които са гласували, ако не могат да се сместят във вечерния час или в полицейския час, ще могат да се легитимират", каза Димитър Димитров.

За 240 места в следващия парламент ще се борят 6895 кандидат-депутати.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Приетите в болница надхвърлиха 10 000 души
Приетите в болница надхвърлиха 10 000 души
Пускат движението в ремонтирания 6 км участък от АМ "Тракия"
Пускат движението в ремонтирания 6 км участък от АМ "Тракия"