НОВИНИ

Такси и задължения по време на пандемия

bnt avatar logo
от БНТ
17:31, 01.04.2021
Чете се за: 02:50 мин.
У нас

Заведение в Пловдив дължи огромен наем на общината за месеците, през които е било затворено заради мерките. Хората са заплашени с прекратяване на договора, ако спешно не се издължат.

Случаят предизвика силен отзвук в социалните мрежи. Различни браншови организации подкрепиха семейната фирма. От общината отговориха, че ще внесат предложение в общинския съвет за намаляване на наемите на общински имоти, които не са работили през новата година.

Заведението за сладкиши и сладолед на Кръстина Миткова се помещава в старинен имот - собственост на общината. Семейната ѝ фирма влага огромна сума , за да ремонтира сградата, но сега разбира, че може да я загуби, заради натрупан наем от близо 40 000 лева в резултат от втория локдаун.

"Сумата, която дължим към момента, е за месеците декември, януари, февруари и март, като за този период сме били отворени две седмици през март", разказва Кръстина.

Фирмата ѝ произвежда сладкиши, които предлага в заведението и поради тази причина до момента не е получила помощ от държавата. От 12 работници са останали само четирима.

На писмата за помощ, които изпраща до местните институции, Кръстина получава отговор от общината, че трябва да се издължи най-късно до две седмици. И други ресторантьори поискаха общинските наеми да бъдат опростени заради втория локдаун, както беше при първото затваряне на заведенията.

"18 години имаме общински имот, градим целия си бизнес, така че смятам, че трябва да има някакви нормални партньорски отношения", споделя Марин Владиков, управител на заведение.

От общината са категорични че опрощаване на наемите за изтеклата финансова година вече не може да се направи. Но за текущата година има възможност.

"На първата сесия, като направим анализ какви приходи имаме, може и да предложим корекция на наемите или изцяло да отпаднат, но това ще бъде за периода, когато не са работили", казва Величко Родопски, заместник-кмет на Община Пловдив.

Над 400 000 лв. са опростените за първия локдаун общински наеми. За втория до момента не се дължи единствено такса за тротоарно право.

Автори: Росица Колева, Антон Марчев

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Пускат движението в ремонтирания 6 км участък от АМ "Тракия"
Пускат движението в ремонтирания 6 км участък от АМ "Тракия"
"Алфа Рисърч": На изборите се очаква да гласуват между 2,6 и 2,8 млн. души
"Алфа Рисърч": На изборите се очаква да гласуват между 2,6 и 2,8 млн. души