НОВИНИ

Приключва ремонтът на тунел "Витиня" в тръбата към София

bnt avatar logo
от БНТ
10:36, 08.11.2020
Чете се за: 02:10 мин.
У нас
приключва ремонтът тунел витиня тръбата софия

Ремонтът на тръбата за София на тунел "Витиня" на магистрала "Хемус" върви към своя финал, съобщават от Агенция "Пътна инфраструктура". Очаква се да приключи след Нова година и движението на автомобилния трафик да бъде възстановено.

Съоръжението ще отговаря на всички европейски изисквания за безопасност. Ремонтните дейности започват през 2018 г., веднага след ремонта на дясната тръба на тунела.

При направените изследвания с георадар и геологически сондажи са установени каверни (кухини) както между двете облицовки (първична и вторична), така и между първичната облицовка и скалния масив. Някои от кухините са със значителни размери.

По този начин скалният масив не е подпрян както е необходимо и през периода на 30-годишната си експлоатация допълнително е претърпял деформации.

Причините за наличието на кухини са комплексни. Една от тях е местоположението на тунела, който се намира в Гогинския разлом. Различни са били и технологиите по време на строителството.

При изграждането му не е положена хидроизолация по цялото сечение на тунелната тръба, в резултат на което води от скатния масив са увредили носещата конструкцията на пътния тунел.

Установените нарушения наложиха извършване на пълно обследване на съоръжението. Направени са множество проучвания и експертизи, които показаха, че необходимият ремонт ще е по-сложен от първоначалните очаквания и се налага да бъдат предприети спешни аварийни мерки.

За усилване на тунела и попълване на кухините между първичната облицовка и скалния масив е инжектиран 3500 куб.м специален бетонов разтвор през направени за целта 3000 отвора.

След това е извършено укрепване на масива и тунелните облицовки, за което са изпълнени над 7000 анкера с обща дължина около 70 км. Всичките са инжектирани с около 600-700 литра циментов разтвор за всеки анкер.

Изпълнена е над 33 600 кв.м хидроизолация по цялата дължина на лявата тунелна тръба. Сега се монтират армировъчни мрежи - част от новата първична носеща облицовка с дебели 15 см. Същата се изпълнява чрез торкретиране на три пласта.

Изградена е сложна дренажна система, която отвежда водите, задържани от хидроизолацията и предпазва новата първична носеща облицовка. В момента строителите изграждат и системата за опасни разливи. В резултат от всички дейности тунелът вече ще е напълно сух за разлика от времето преди ремонта, когато в него винаги имаше течове.

След ремонтните дейности, благодарение на премахването на опасните и ненужни облицовки и оптимизиране на нивелетата, ще се гарантира необходимият динамичен габарит на трите ленти за движение.

В началото на декември ще започне изграждането на инженерната инфраструктура. Ще бъде изградена осветителна система с адапционно осветление в двата края на тунелната тръба и водещо осветление.

Видеонаблюдението ще е без сляпа точка в целия тунел. Доставени са дизелов агрегат за аварийно електроснабдяване при авария, вентилационни системи, система за събиране на опасни разливи от настилката, "умни" знаци с указания и информация и др.

Тунел "Витиня" ще е първият в страната с внедрена "Тетра система", която ще дава информация в реално време и възможност за бързо предупреждение. С новите технологии ще може да се подава информация към ситуационните центрове на АПИ, МВР, пожарната, за да се реагира на първата минута и така да се осигури бърза реакция.

Буквално с един бутон ще може да се спира движението. В момента при инцидент подаването на сигнал до 112 отнема 1-2 минути. Вече дори само при спиране на автомобил камерите ще светят и мигат, ще дават сигнал и при движение в насрещното платно.

Трите нови напречни тунелни връзки, които трябва да свържат двете тръби на тунел "Витиня", са изградени съгласно проекта до етап 1. Ще се изграждат две пешеходни и една шосейна връзка, които да се ползват за евакуация на хора и автомобили, както и за достъп на линейки, пожарни и други специализирани автомобили в случай на авария в една от тръбите. Те се прокопават от лявата тръба на тунела, като остават само няколко метра, за да се свържат с дясната тръба.

В момента на тунела работят между 60 и 80 души на смени, а общо ангажираните са 150 души, включващи и служителите по логистика. Използват се и 29 специализирани машини.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Корнелия Нинова поздрави полицаите за професионалния им празник
Корнелия Нинова поздрави полицаите за професионалния им празник
В зимните курорти: Вицепремиерът проверява спазват ли се мерките
В зимните курорти: Вицепремиерът проверява спазват ли се мерките