НОВИНИ

Призив за край на войната отправиха африкански лидери към Путин

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
08:37, 18.06.2023
Чете се за: 02:22 мин.
По света
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Войната в Украйна трябва да спре - това беше посланието на африканските лидери към президента на Русия Владимир Путин. Делегацията разговаря с държавния глава в Санкт-Петербург.

Африканското предложение включва свободен износ на зърно през Черно море, освобождаване на военнопленниците от двете страни, връщане на всички деца по домовете им и програма за следвоенно възстановяване.

"Тук сме с едно много важно послание - бихме искали тази война да приключи. Предложенията ни са направени с възможно най-голямо уважение към двете страни. С разбирането, че всяка от тях има собствена позиция, но и че може да има обща такава. Позиция, която може да доведе до мир. Ние вярваме, че е време двете страни да седнат на масата за преговори", призова Сирил Рамапоса, президент на Република Южна Африка.

Отворени сме за диалог, отговори Путин и показа готов проектодокумент за мирно споразумение с Украйна, подписан и от украинска страна. Но добави, че и след изтеглянето на руските войски от Киев в началото на войната, украинската страна не е пожелала да се съобрази с документа.

"Приветстваме балансирания подход на африканските ни приятели. Уважаеми приятели, оценяваме вашия интерес да решите конфликта. Откликнахме веднага на вашата инициатива за преговори - знаем, че имате конкретни идеи и предложение. Искам още веднъж да подчертая - готови сме на конструктивен диалог с всеки, който иска мир, основан на справедливите и законни интереси на двете страни", Владимир Путин, президент на Русия.

Позицията на Киев e, че Украйна е готова е да преговаря, но само след изтегляне на руските военни от украинска територия. Такава беше и тезата на африканските лидери.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Масови антиправителствени протести в Сърбия
Масови антиправителствени протести в Сърбия
Хърватия и Испания излизат в спор за трофея от Лигата на нациите
Хърватия и Испания излизат в спор за трофея от Лигата на нациите