НОВИНИ

Километричните опашки на "Кулата" отказват все повече хора от кратките почивки в Гърция

bnt avatar logo
от БНТ
21:53, 17.06.2023
Чете се за: 02:10 мин.
У нас
Слушай новината

Отново километрични опашки на ГКПП "Кулата". И този уикенд желаещите да почиват на гръцкото море трябваше да чакат с часове, за да преминат границата. Именно това отказва много български и чуждестранни туристи от кратки почивки в Гърция.

Клаудио Габър пътува от Румъния със семейството си на море в южната ни съседка. Разказа, че ако е знаел колко време ще чака на границата, би се отказал да почива в Гърция.

"Обсъдихме го и по пътя и не бихме дошли отново, защото сме семейство с деца сме и изобщо не ни е приятно да губим по 4 - 5 часа на границата, за нищо, без причина", каза той.

Туроператорите у нас отчитат, че все по-дългото чакане на границата води до отлив на клиенти, най-вече за еднодневните екскурзии до гръцкото море. При липса на опашки, туристите тръгват от Благоевград в 6 часа сутринта, а в 9 вече могат да се къпят на плажа.

"При последното преминаване бяха стигнали в 12 часа. Това стоене на границата първо изнервя туристите, второ пристигаме много късно на плажа и съвсем нормално е, да не се изпълни програмата, по която са тръгнали тези хора и най-неприятното в цялата тази ситуация че от това губят и нашите домакини - гърците в случая и ние като туроператори и превозвачи".

В Гърция собственици на туристически автобуси отчитат спад с 30% при пътуванията извън страната, заради нежеланието на туристите да прекарват единия от почивните си дни в чакане на границата. Затова туроператорите призовават за спешни мерки, които да облекчат преминаването.

Репортер: Владислава Миланова

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
В няколко европейски града се проведоха шествия за правата на хората с различна сексуалност
В няколко европейски града се проведоха шествия за правата на хората с различна сексуалност
Александър Николов: В Бахрейн ще покажем защо сме фаворити за световната титла
Александър Николов: В Бахрейн ще покажем защо сме фаворити за световната титла