НОВИНИ

Лидерите на 7 африкански страни с посредническа мисия в Киев и Москва за прекратяване на войната

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
21:27, 17.06.2023
Чете се за: 03:25 мин.
У нас
Слушай новината

Лидерите на седем африкански страни с посредническа мисия във войната в Украйна пристигнаха в Санкт Петербург. По-рано те представиха инициативите си в Киев, а днес бяха приети от президента Путин в Константиновския дворец от 18-и век.

Междувременно руският лидер съобщи, че страната му вече е разположила първите тактически ядрени оръжия в Беларус. Съединените щати не виждат признаци, които да подсказват, че Русия планира да използва тактически ядрени оръжия в Украйна, отбеляза държавният секретар Антъни Блинкен.

Южноафриканският лидер Сирил Рамафоса призова двете страни във войната в Украйна за деескалация и начало на мирни преговори. Той се обяви за свободен износ на зърно през Черно море, освобождаване на военнопленниците от двете страни, връщане на всички деца по домовете им и програма за следвоенно възстановяване. Рамафоса посочи, че африканските предложения не се конкурират с други мирни инициативи.

Лидерите в Киев вече заявиха, че мирни преговори с Русия са възможни само след като Москва изтегли войските си от окурипаните украински територии. Москва обвръзва диалога с признаване на "новите реалности", но изрази желание да се запознае с всяка външна инициатива.

Украинският президент Володимир Зеленски заяви, че Африка трябва да замрази дипломатическите си отношения с Русия, за да изпрати ясен сигнал, че международната общност осъжда руската инвазия.

"Призовах лидерите на африкански държави да участват в Глобалната среща на върха за мир, която подготвяме. Украйна ще бъде чута в целия свят и ще приобщим целия свят за прилагането на нашата мирна формула. Не е лесно, но работим по темата", каза Зеленски.

Руският президент заяви, че тактическите ядрени оръжия, разположени в Беларус ще бъдат използвани единствено при заплаха срещу руската държава или нейни територии.

"Напомняне към всеки, който иска да ни нанесе стратегическо поражение. Разполагането ще завърши до края на лятото или до края на годината", заяви Владимир Путин.

Тактическите ядрени оръжия са малки бойни глави и средства за тяхното доставяне срещу цели на бойното поле или за удари с ограничен обхват. Най-малките са с мощност до един килотон - еквивалент на хиляда тона тринитротоуол. Най-големите са с еквивалент 100 килотона, като за сравнение бомбата над Хирошима от 1945 г. е била с тротилов еквивалент от 15 килотона.

Президентът Джо Байдън и днес определи като "напълно безотговорно" решението на Москва за разполагането им в Беларус.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Черна гора и Унгария не се победиха в квалификационната група на България за Евро 2024
Черна гора и Унгария не се победиха в квалификационната група на България за Евро 2024
Областите Монтана и Враца са в готовност за евакуация на населените места до р. Огоста
Областите Монтана и Враца са в готовност за евакуация на населените места до р. Огоста