НОВИНИ

Събират средства за ремонт на детската УНГ клиника в ИСУЛ

Альоша Шаламанов
от Альоша Шаламанов
20:52, 17.06.2023
Чете се за: 03:30 мин.
У нас
Слушай новината

Около 200 деца от цяла България чакат за прием в Клиниката по уши, нос и гърло на ИСУЛ. Тя е единствена в Западна България и разполага само с 11 легла. Заради големия брой пациенти, болницата е предоставила допълнителни помещения на детската клиника. Те обаче се нуждаят от основен ремонт и обзавеждане, а болницата може да осигури само част от средствата.

Синът на Габриела е едно от приетите деца за изследване на слуха в единствената специализирана детска клиника в София. Но всички легла са заети и е настанен в едно от допълнителните помещения, които болницата предоставила на отделението.

"Няма тоалетна в стаята, до тоалетната трябва да се ходи с детето. Кошче за боклук няма. Баня няма. Няма и топла вода също. Така че с мокри кърпи, колкото можем", казва Габриела.

За разлика от допълнителните помещения, стаите в детската клиника имат собствен санитарен възел. Старшата сестра намерила художник, който доброволно нарисувал стените. Осигурила и дарителски средства за детски кът, чаршафи и боя за освежаване на стаите. А в боядисването участвали санитарките и приятели на дъщеря ѝ.

"Правя го, за да се чувстват децата комфортно. Аз съм майка и искам децата да са щастливи, а не да са травмирани, че влизат в болница", каза Рени Наполенова, старша сестра на детска УНГ клиника УМБАЛ "Царица Йоанна - ИСУЛ".

Тя се надява, че ще се намерят средства и за основен ремонт на трите стаи, които все още не са част от детското УНГ отделение.

"Става въпрос за дечица и не смятам, че тези условия са подходящи за тях. Това е нашето бъдеще. Това са нашите деца и ние трябва да сме по-отговорни към тях", добави Наполеонова.

"Директорът на болницата помага колкото може. Само че това изисква средства отделно", обяви доц. Цоло Цолов, началник на детска УНГ клиника УМБАЛ "Царица Йоанна - ИСУЛ".

Благотворителната кампания на "Светия синод" по повод деня на детето, тази година набира средства за ремонт на детското отделение по уши, нос и гърло в ИСУЛ.

"Колкото по-бързо се съберат известна сума пари - да можем да направим пода, да направим стаите, да може тези хора, които тук един ден да излязат с усмивка, а не некъпани понякога", добави Цолов.

В клиниката всяка година се лекуват около 600 деца от цялата страна. Отскоро тя разполага с нов универсален стол за прегледи, закупен с дарителки средства. Кампанията на "Светия синод" в подкрепа на клиниката ще продължи през цялото лято.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Константин Костадинов и Паленсия са на победа от класиране в Лига Ендеса
Константин Костадинов и Паленсия са на победа от класиране в Лига Ендеса
Ботев Враца стартира лятната си подготовка за новия футболен сезон у нас
Ботев Враца стартира лятната си подготовка за новия футболен сезон у нас