НОВИНИ

Йордан Терзийски: Проблем е скоростта, с която Гешев беше махнат, а Сарафов - назначен на мястото му

bnt avatar logo
от БНТ
19:23, 17.06.2023
Чете се за: 02:52 мин.
У нас
Слушай новината

Интензивните събития през последните седмици са доказателство за това, че България има нужда от много сериозна реформа в съдебната система, заяви в "Говори сега" депутатът от ПП-ДБ Йордан Терзийски.

"Всички тези действия, които видяхме с г-н Гешев, с г-н Сарафов, са поредни епизоди от този сериал, които дават основание дори хората, които не разбираха какво е съдебна реформа и защо е необходима, да се убедят, че това е един от ключовете към нормализирането на България".

Всички искат съдебната реформа да е бърза и ефективна, но тя трябва да е качествена, подчерта депутатът. Според него проблемът е в скоростта на процедурата по отстраняване на Иван Гешев и назначението на Борислав Сарафов за изпълняващ длъжността му.

"Преди две години никой не си представяше, че ма как да махнем г-н Гешев, че има как да махнем специализираните съд и прокуратура и че може да има механизъм за контрол над главния прокурор. "Продължаваме Промяната" тогава бръкнахме в контакта и стана едно късо съединение - то осветли всички зависимости и взаимовръзки там".

Когато има нещо, което е в противоречие с нашите принципи, ние трябва да изявим позицията си и да заявим, че имаме категорично мнение срещу това, което се случва - така Терзийски коментира позицията на Борислав Сарафов за ненамеса в съдебната власт.

Депутатът призова президентската институция, Народното събрание и съдебната власт да успокоят тона, защото конфронтацията не е в интерес на българските граждани.

"Забелязвам, че когато има атаки срещу партиите, г-жа Илияна Йотова е лицето на тези атака, а президентът някак стои в задна позиция. Не е хубаво да има такива политически конфронтации, а е редно да има позиция, когато се случват важни неща в страната", каза Йордан Терзийски по повод коментара на вицепрезидента от днес.

Юристите в парламента работят активно по проекта за конституционна реформа, посочи Терзийски. Той вярва, че може да се събере мнозинство за тях и коментира, че всяка една политическа сила и трябвало да участва в разговорите.

Вижте разговора във видеото

Гледайте повече от "Говори сега"

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Калояна Налбантова спечели бронзов медал на турнир по бадмитон в Нант
Калояна Налбантова спечели бронзов медал на турнир по бадмитон в Нант
Виктория Томова преодоля първия кръг на квалификациите на турнира по тенис в Бирмингам
Виктория Томова преодоля първия кръг на квалификациите на турнира по тенис в Бирмингам