НОВИНИ

Наводненията в Северозапада: Нивото на яз. "Огоста" се е покачило драстично в последните часове

bnt avatar logo
от БНТ
20:06, 17.06.2023
17202
Чете се за: 04:02 мин.
У нас
Слушай новината

Дъждовният юни потопи под вода десетки селища в страната. Оранжев код е обявен в 15 области. Най-тежко и днес беше в Северозападна България, а прогнозите са валежите да продължават и в следващите дни. Частично бедствено положение е обявено в три общини във Врачанско, а в Монтана - нивото на водите на язовир "Огоста" се покачва драстично.

Кризисният щаб във Враца заседава извънредно, тъй като нивата на река Скът при село Нивянин са критични. Хората там се притесняват, че има опасност да се повтори бедствието от 2014 г. Нивата на язовир "Огоста" в Монтана също се покачват драстично в последните часове. Очаква се да бъде обявено бедствено положение в община Хайредин. Призовава се да бъдат евакуирани хора.

Областите Монтана и Враца са в готовност за евакуация на селата в близост до р. Огоста

Във врачанското село Баница има много поражения и наводнени домове. В няколко населени места от три общини - Враца, Криводол и Мездра има обявено частично бедствено положение. Тече почистване на инфраструктурата и отводняване на домовете.

Пожарникари, арендатори и доброволци укрепиха диги и отводниха десетки наводнени къщи във врачанското село Лиляче.

Целият приземен етаж на Тинко Оризарски е бил във вода.

"Импровизиран мост направих сноши та да мога да влезна у стаята, да стигна до хладилника да взема ядене, и сме няма влизане. Тука от банята излизаше вода от отточния канал, плочки изпопадаха. Какво да ви приказвам - чудо", разказа той.

Щетите в дома му са за няколко хиляди лева. Тинко казва, че ще се справи със собствени усилия, защото не вярва да получи помощ от държавата.

Контролирано се изпускат микроязовирите в района. Пороят е нанесъл много поражения в общините Враца, Криводол и Мездра. Откъснат е довеждащ водопровод в село Лютидол, а в Ребърково, Клисурска река е наводнила гробищния парк. В Монтанско също са наводнени няколко населени места.

"Сумер, Трифоново и Крапчене и Долно Белотинци и Николово, пострадаха от придошлата река Шугла. Язовир "Огоста" денонощно се контролира. През тази нощ язовирът се е качил с около 50 - 60 см", каза инж. Валери Димитров - областен управител на Монтана.

Социалният министър Иванка Шалапатова се запозна на място с предприетите действия в Берковица и село Лиляче. На тежко пострадалите ще бъде отпусната еднократна финансова помощ до 1512 лв.

"Нека да не забравяме, че при криза ние преди всичко сме хора и можем да бъдем близо до нашите съседи, нашите приятели. Ако вие не сте от засегнатите райони, подайте ръка, обадете се на ваш роднина, ако той е в тези региони или откликнете на поканата на общините, има отворени дарителски сметки. Помогнете с малко, но то ще бъде много", призова тя.

Поражения от наводненията има и във Видинско. Заради обилните валежи са прелели реките Войнишка и Чичилска.

Вижте подробности в прякото включване на Мирослава Георгиева

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Частично бедствено положение и в Дунавци след преливането на река Войнишка
Частично бедствено положение и в Дунавци след преливането на река Войнишка
Патрик-Гарбиел Галчев: Раздадохме се максимално, просто нямахме абсолютно никакъв късмет
Патрик-Гарбиел Галчев: Раздадохме се максимално, просто нямахме абсолютно никакъв късмет