НОВИНИ

След пороите - вижте каква е обстановката в засегнатите области

евакуираха жители дунавци река войнишка преля снимки
bnt avatar logo
от БНТ
13:35, 17.06.2023 (обновена)
Чете се за: 06:07 мин.
Регионални
Слушай новината

МВР и правителствената информационна служба публикуват обобщена информация за засегнатите от поройните дъждове населени места. Към момента няма данни за бедстващи хора, но в някои населени места превантивно евакуираха жители.

Силите и средствата на звената на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" участват в локализирането и ликвидирането 35 произшествия, с 42 единици техника и 105 служители. От 00.00 до 12.00 часа днес пожарните екипи са реагирали на 40 сигнала за произшествия, от които 4 пожара, 35 аварийно-спасителни дейности и 1 лъжлив сигнал.

  • София-град

В област София-град на терен работят два екипа от столична дирекция ПБЗН. Усилията са насочени към отводняване на частни домове в квартал "Нови Искър".

По информация на "Напоителни системи" ЕАД – клон София, към момента в язовир "Искър" има 12% свободен обем; язовир "Панчарево" е 1,80 м под кота от преливника, изпуска се с 15 куб. метра в секунда.

Дворове под вода в столичния район "Нови искър"

Поради покачване на нивото на река Яна - София, и река Елешница (Матица) - София област, като превантивна мярка ще бъдат изградени диги от чували. Създадена е необходимата организация.

В събота река Малък Искър отново излезе от коритото си и заля мост край Етрополе. Получени са сигнали за наводнени обекти в селата Бойковец и Церово.

Няма опасност от преливане на язовирите край София, обстановката се нормализира

  • Област София

В началото на с. Батулия, община Своге, пътят към махалите "Ръсево усое" и "Широка поляна" е компрометиран от свлякла се земна маса, той е непроходим за превозни средства, няма и ел. захранване в махалите. Към момента няма бедстващи хора. Над селото има и откъснати два малки моста.

В с. Владо Тричково пътят към махала Радач е изровен и затлачен от земна маса, на места отнесен, постоянно живущите са около 4 - 5 човека, няма бедстващи.

  • Област Видин

След преминалия през района на гр. Дунавци силен дъжд и преливане на река над дигата, са наводнени около 60 къщи и дворове, водата на различните места е с различно ниво от 60 см до 100 см. Към момента на терен работят 3 екипа (с 4 мотопомпи) от РДПБЗН – Видин - извършват дейности по отводнявания в мазета и дворове.

Бедствено положение бе обявено във видинската община Димово.

Евакуираха жители на Дунавци след като река Войнишка преля (СНИМКИ)

На място е и директорът на РДПБЗН – Видин. Евакуирани са хората от ниската част на града. Няма сведения за бедстващи хора. Реката се е прибрала в коритото си.

66 военнослужещи от Сухопътните войски оказват помощ на жителите на Берковица. С помощта на 10 специализирани машини те продължават да разчистват пътната и критичната инфраструктура, както и речното корито на река Раковска. Хиляди чували с пясък укрепват дигите на реката.

Наводненията в Северозапада: Нивото на яз. "Огоста" се е покачило драстично в последните часове

  • Област Враца

В област Враца са пострадали част от къщите в село Невянин. На място са екипите на регионалната дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" към МВР. На близкото язовирно съоръжение се извършва изпускане на водите, като в последния час е отчетен застой в покачването на нивото на язовира. Правителството е в постоянен контакт с областния управител на Враца и местната власт.

Кризисният щаб във Враца заседава извънредно в събота, тъй като нивата на река Скът при село Невянин са критични и има опасност реката да залее село Невянин.

Късно вечерта в село Хайредин бе обявено бедствено положение. Предварително са евакуирани 9 къщи и 5 ферми с животни, съобщи кметът на общината.

  • Област Монтана

Към 18.00 часа на 17 юни 3 екипа от регионалната дирекция ПБЗН отводняват мазета и дворове в селата Крапчене, Трифоново, Сумер, Долно Белотинци, Гаврил Геново и Боровци.

Нивото на язовир "Огоста" се е повишило драстично в последните часове. Правителството съобщава, че областните управители на Враца и Монтана имат готовност да започнат евакуация на населените места в близост до река Огоста. Това са село Хайредин (врачанско), град Бойчиновци, селата Портитовци, Ерден, Кобиляк и Лечево и ниските части на селата Мърчево, Владимирово и Грошмин (монтанско). Решението за евакуация ще се вземе само ако от "Напоителни системи" наредят контролирано изпускане на язовира, което ще покачи нивото на реката.

Продължава непрекъснатото наблюдение на язовирите "Клисурица", "Христо Смирненски" и "Огоста", с помощта на хидромодул се извършва при необходимост изпускане на водите.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Артинсталация преобразява три знакови пространства в Пловдив
Артинсталация преобразява три знакови пространства в Пловдив
Десислава Белова е шеста на 200 м. гръб на международния турнир по плуване Mediterranean Swimming Cup в Лариса
Десислава Белова е шеста на 200 м. гръб на международния турнир по плуване Mediterranean Swimming Cup в Лариса