НОВИНИ

Частично бедствено положение и в Дунавци след преливането на река Войнишка

bnt avatar logo
от БНТ
20:18, 17.06.2023
Чете се за: 03:15 мин.
У нас
Слушай новината

Река Войнишка във Видинско преля и наводни приземни етажи, стопански постройки и дворове на къщи в град Дунавци. През нощта са евакуирани хора, пострадали няма. Екипи на службата за пожарна безопасност и защита на населението отводняват залетите от реката имоти. В града е обявено частично бедствено положение.

През нощта реката е преляла през дигата. Наводнени са над 50 имота. Заплаха е имало и за хората.

"Снощи към десет часа водата дойде от тая улица. Аз бях заспала. Чувам, че нещо се случва. Съседите започнаха да ме викат, когато излязох навън вече, водата ми беше до гърдите", посочи Вибраела Владимирова.

Евакуирани са шестима души.

"Пожарникарите се наложи да пренасят на ръце хора. Те бяха възрастни, трудноподвижни хора, някои от тях лежащоболни", каза комисар Стилиян Пешев, директор на Регионална дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" - Видин.

Някои от хората са прекарали нощта в кметството, защото не е имало при кого да останат. Райчо и съпругата му, които отказали да напуснат дома си, са преместени на безопасно място в къщата, но и сега не могат да излязат, защото дворът им все още е залят от водата. Доставят им храна и вода.

Хората разказват, че водата е дошла за минути и не е имало как да я спрат.

"Вълната беше невероятно висока и мога да кажа, че за минути, секунди, не знам за колко време, но започна да излива вода", каза кметът на Дунавци Димо Скорчев.

Вили Горанова е прекарала нощта у съседи и не знае кога ще се прибере у дома си.

"Това са дрехи, които са ми дали те да се преоблека, защото нямах време нищо да си взема - само портмонето с личните документи и ключовете от къщата".

Хората чакат водата да се оттегли, за да видят какви са пораженията. Причините за водното бедствие засега са само предполагаеми.

"Едно е сигурно, че падналите проливни дъждове в горното устие на реката и скатните води, които се получиха, са допринесли в най-голяма степен за това пълноводие на реката", посочи комисар Стилиян Пешев.

В община Димово, където също е обявено бедствено положение заради поражения на инфраструктурата, вече описват щетите. В село Черно поле, община Ружинци, до което няма достъп с автомобили, в понеделник децата няма да бъдат на училище.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ивайло Чочев след равенството с Литва: Отборът има потенциал с тези млади момчета, трябва малко търпение
Ивайло Чочев след равенството с Литва: Отборът има потенциал с тези млади момчета, трябва малко търпение
Наводненията в Северозапада: Нивото на яз. "Огоста" се е покачило драстично в последните часове
Наводненията в Северозапада: Нивото на яз. "Огоста" се е покачило драстично в последните часове