НОВИНИ

Проблеми с боклука мъчат варненци (СНИМКИ)

bnt avatar logo
от БНТ
21:44, 13.06.2024
Чете се за: 02:52 мин.
У нас
Слушай новината

Община Варна е подала сигнал в прокуратурата за умишлено замърсяване с отпадъци около контейнерите в града. Той е подкрепен с видеоматериали и снимки. Кметът Благомир Коцев предлага по строг контрол и санкциониране на нарушителите. Ще бъде внесено и предложение в Общинския съвет за одобряване на по-високи глоби за граждани и собственици на търговски обекти, които замърсяват. За решаването на проблема с отпадъците във Варна са ангажирани районните кметства, полицията и екоинспекцията.

Видеокамери във Варна са заснели граждани, които вадят отпадъци от контейнерите, разкъсват торби с боклуци и ги разпръскват по близките улици. Според кмета Благомир Коцев това се прави умишлено.

"Въпросът е да разберем какви са мотивите на тези граждани, защото замърсяванията са такива, че се разпръсват боклуци по улици, по основни булеварди. Надявам се, че прокуратурата ще предприеме нужните действия, ще възложи вероятно на полицията да направи нужните проверки", надява се Благомир Коцев, кмет на Варна.

Много варненци не са доволни от сметоизвозването и чистотата в града.

"Поне в квартала, където съм има проблеми със събирането. Предполагам, че на някакъв много голям интервал преминават екипи ли, машини ли, има, има проблем".

"Аз съм от Трошево, когато дойдох, ми хареса това, че беше чист квартал, докато сега".

"Битовата смет я извозват навреме, ама чистачките не метат".

"Пак си е мръсно, то само да се разходиш насам, натам и виждаш боклуци да хвърчат".

Според Коцев търговските обекти са сред най-сериозните замърсители, а в договорите за извозване на отпадъците им са заявени многократно по-малки количества от действителните.

"Голяма част от търговските обекти имат договори, които обаче са фиктивни. Ще сравним техните обороти с количеството отпадъци, които те са декларирали по техните договори. След като направим този анализ, тези заведения ще бъдат санкционирани по съответния ред", категоричен е кметът Благомир Коцев.

През последните два месеца и половина във Варна са издадени 33 акта на граждани и търговски обекти за нерегламентирано изхвърляне на отпадъци. Общината започва информационна кампания за разделното сметосъбиране и изхвърлянето на едрогабаритните отпадъци, с която ще бъдат ангажирани домоуправителите.

Автор: Екип БНТ - Варна

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Александър Тунчев: Очаква ни много работа
Александър Тунчев: Очаква ни много работа
Пера от пингвин в каузата за гимназията по полиграфия и фотография
Пера от пингвин в каузата за гимназията по полиграфия и фотография