НОВИНИ

Как се разпределят мандатите в 50-ия парламент?

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
20:06, 13.06.2024
Чете се за: 04:00 мин.
У нас
Снимка: Архив/БГНЕС
Слушай новината

До края на деня ЦИК трябва да обяви разпределението на мандатите в 50-ото Народно събрание. Заседанието на комисията се провежда в момента. От първата политическа сила вече обявиха, че започват разговори за съставяне на парламентарно мнозинство. Данните сочат, че сегашният парламент ще е по-фрагментиран от предишния

Най-голямата политическа сила губи един мандат в 50-ия парламент. Вместо досегашните 69, ГЕРБ-СДС ще имат 68 народни представители. Единственият избирателен район, от който няма да имат депутат, е Кърджали. Окончателният състав на групата обаче ще стане ясен след като Бойко Борисов избере дали влиза от софийския 25-ти район или пловдивския 16-и. Делян Добрев трябва да избере Разград или Хасково, районите, където водеше листи. Тома Биков също е избран в два района. В парламента се завръща и бившият председател Цвета Караянчева, която на тези избори освен листата в Кърджали, водеше и тази в Пловдив - област.

ДПС вече е втора политическа сила. Движението увеличава броя на мандатите си с 11 - от 36 в 49-ия парламент на 47 в 50-ия. И там двамата председатели Делян Пеевски и Джевдет Чакъров трябва да избират от кой район ще влязат, за да се види окончателният състав на парламентарната група. И други кандидати също са избрани от два района. ДПС също връща в Народното събрание свое знаково лице - досегашната евродепутатка Искра Михайлова.

Най-много мандати - 24, губи ПП-ДБ. От 63 в предишното Народно събрание, сега те ще имат 39 народни представители. Знакови лица като Мирослав Иванов, Ивайло Мирчев, Антоанета Цонева и Атанас Славов остават извън парламента. Под въпрос са още две знакови лица - Настимир Ананиев и Бойко Рашков. Кой от двамата ще влезе в 50-ия парламент зависи от Кирил Петков, който е избран от два района - софийския 23-и и Перник. Ако Петков избере за бъде депутат от София, тогава на негово място от Перник ще влезе бившият вътрешен министър Бойко Рашков. Ако Петков избере да бъде народен представител от Перник, тогава от листата в София ще влезе Настимир Ананиев.

"Възраждане" увеличават групата си с 1 мандат. В 49-ия парламент влязоха с 37 депутати, а сега влизат с 38.

"БСП за България" обаче губят 4 мандата. От 23-ма в предишното Народно събрание, сега ще бъдат 19. Знакови лица като Румен Гечев и Ирена Атанасова няма да намерят място в 50-ия парламент. Досегашният зам.-председател на Народното събрание Кристиан Вигенин също няма да бъде депутат, но защото е избран в Европейския парламент.

Петима депутати повече ще има "Има такъв народ". Тяхната група ще бъде от 16 народни представители. Слави Трифонов е водач на две листи и е избран за народен представител. Предстои да разберем дали ще влезе в Народното събрание или както в предишни парламенти ще се откаже от мандата си.

Най-новата парламентарна група - тази на "Величие" - ще има 13 мандата. В парламента се връща едно от знаковите лица, които влязоха в политиката с ИТН - Виктория Василева.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Емил Виячки подсили Арда
Емил Виячки подсили Арда
Виктория Томова с място на четвъртфиналите във Валенсия
Виктория Томова с място на четвъртфиналите във Валенсия