НОВИНИ

Ще има ли нова супергрупа на крайнодесните партии в ЕП?

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
19:37, 13.06.2024
Чете се за: 03:17 мин.
По света
Слушай новината

Сега за процесите в Европа след евровота. Крайнодесните партии може да се слеят в нова супергрупа в Европейския парламент. Темата беше в дневния ред на среща при закрити врата в Брюксел на групата "Идентичност и демокрация". Тя обединява седем евроскептични, националистически и популистки партии и вече разполага с 58 депутати.

Засега обаче не планира да приеме обратно изключената "Алтернатива за Германия". След убедителното си представяне на евровота този месец крайната десница иска по-голяма тежест при решенията на европейските теми.

"Желанието на Матео Салвини е да бъде създадена основа за широк дясно-центристки алианс без социалистите и еко-екстремистите", заяви италианската крайнодясна формация Лига.

За създаване на група са нужни 23-има евродепутати от поне седем държави-членки на Съюза. На срещата в Брюксел присъства и лидерът на френския Национален сбор Марин Льо Пен.

Партията й излезе като първа политическа сила във Франция на евровота в неделя. Досега групата "Идентичност и демокрация" беше поставена под санитарен кордон от останалите политически сили в 720-местния Европарламент.

  • "Политико": Шарл Мишел ще се опита да осуети втори мандат на Фон дер Лайен

    Въпреки успеха на евровота миналата седмица, крайната десница остава разделена на две групи в Европарламента. В "Идентичност и демокрация" се чуват гласове за обединение с Европейските консерватори и реформисти, които вече контролират 76 места. Сближаване обаче е крайно несигурно заради съществени различия, най-вече по отношение на Русия.

"Чега подкрепя голям десен блок, но на първо място е член на Идентичност и демокрация", каза Андре Вентура - партия "Чега", Португалия.

Сондажите дават 33 - 34% подкрепа за Национален сбор на предсрочните парламентарни избори на 30 юни и 7 юли във Франция. Евентуално първо идване на власт на крайната десница във Франция би засилило значително позициите на Марин льо Пен в Европа. Австрийската крайнодясна Партия на свободата се обяви за създаване на пост еврокомисар по Ремиграцията. Тази концепция и неприложима при сега действащото право.

Ремиграцията предвижда масово експулсиране на чужденци и задължителна асимилация на натурализираните граждани. Партията на свободата излезе първа политическа сила на евровота в Австрия и поиска да определи австрийския еврокомисар в Брюксел. Това обаче е прерогатив на правителството, съставено от коалиция между консерватори и зелени.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Виктория Томова с място на четвъртфиналите във Валенсия
Виктория Томова с място на четвъртфиналите във Валенсия
Подобрява се състоянието на 8-годишното дете, блъснато от влекач
Подобрява се състоянието на 8-годишното дете, блъснато от влекач